‚ÄčEgy v√°laszt√°s, mely sorsd√∂ntŇĎ, mely vissza nem hozhat√≥

ElkezdŇĎdtek a v√°laszt√°sok Ukrajn√°ban ‚Äď is ‚Äď, √≠gy ideje a jel√∂ltekrŇĎl megeml√©kezni, ha m√°r ŇĎk a fŇĎszereplŇĎk a darabban. Kerekes-Nagy G√°sp√°r √ļjabb kalandjai Dnyepropetrovszkban.

Huszonegyen maradtak eln√∂kjel√∂ltek, a bokszrajong√≥k kedvence, Vitalij Klicsko ink√°bb a kijevi polg√°rmesteri sz√©k√©rt indul, innen visszal√©pett. J√≥ √∂tletnek tŇĪnt fot√≥kat k√©sz√≠teni a jel√∂ltek plak√°tjair√≥l, csak sajnos szombaton m√°r kamp√°nycsend volt. Mondt√°k, hogy a t√∂rv√©ny szerint erre a napra le kell szedni, el kell t√ľntetni minden plak√°tot √©s egyebet, de hiszi a piszi, haha, majd K-Eur√≥p√°ban, ugyan. Nos, t√©vedtem.

EltŇĪnt minden!

Csak v√°laszt√°sra buzd√≠t√≥ plak√°tot l√°ttam a mondjuk a helyi Margit-szigetnek megfelelŇĎ kis Dnyeper-szigetre √°tvezetŇĎ h√≠don, √©s Petro Porosenko v√°laszt√°si st√°bj√°n√°l maradt kint ez-az, de ott √©rthetŇĎ.

Advertisement

A GfK m√°jus 8-ai felm√©r√©se szerint ŇĎ az es√©lyes, 40,5%-kal. Csokikir√°lynak szokt√°k h√≠vni, Magyarorsz√°gon a Bonbonetti tartozik a c√©gcsoportj√°ba. A h√≠res-neves kijevi tort√°t is az ŇĎ gy√°ra gy√°rtja. T√∂bbsz√∂r√∂s exminiszter, a Nemzetbiztons√°gi Tan√°cs titk√°ra is volt m√°r, a kezdetektŇĎl t√°mogatta a Majdan Nezalezsnosztyin kialakult t√ľntet√©seket. Eur√≥pa-p√°rti, nyugatos re√°lpolitikusnak tartj√°k. T√∂bben rem√©lt√©k, akikkel az utc√°n ‚Äď √©tteremben, taxiban stb. ‚Äď sz√≥ba elegyedtem, hogy m√°r az elsŇĎ fordul√≥ban megkapja az 50%+1 szavazatot, √≠gy nagyobb legitimit√°ssal b√≠rhat akkor is, ha lesznek-vannak kiesŇĎ szavaz√≥k√∂r√∂k a Donbaszban.

M√°sodiknak tŇĪnik Szerhij Tihipko, aki szint√©n t√∂bbsz√∂r√∂s miniszter, a Nemzeti Bank eln√∂ke is volt, 2010-2012 k√∂z√∂tt a minisztereln√∂k-helyettesi poz√≠ci√≥t is bet√∂lt√∂tte. Decentraliz√°ci√≥t, semleges st√°tuszt hirdet, az oroszt m√°sodik √°llamnyelvev√© emeln√©, egy√ļttal az orosz √ľgyn√∂k√∂k-zsoldosok kivon√°s√°t √©s az egys√©ges Ukrajn√°t is forsz√≠rozza. √Āprilis v√©g√©n meghirdette az ErŇĎs Ukrajna p√°rt felt√°maszt√°s√°t, azt mondta, nagy hiba volt egyes√ľlni a Janukovics-f√©le R√©gi√≥k P√°rtj√°val. 9%-ra m√©rt√©k.

Advertisement

Julija Tyimosenk√≥t, gondolom, senkinek nem kell bemutatni, akit valamennyire is √©rdekel az ukr√°n politika. Az√©rt c√≠mszavakban: g√°zhercegnŇĎ, oligarcha, k√©tszeres exminisztereln√∂k, volt rab, aki Janukovics elmenek√ľl√©se ut√°n ker√ľlt szabadl√°bra. √ögy tŇĪnik, le√°ldozott a kora, 8,8% a t√°mogatotts√°ga. √Čn most nem besz√©ltem olyannal, aki ŇĎt l√°tn√° sz√≠vesen eln√∂kk√©nt. Kiszabadul√°sa √≥ta a legnagyobb visszhangot a R√©gi√≥k P√°rtja egyik ‚Äď am√ļgy ungv√°ri sz√ľlet√©sŇĪ ‚Äď vezetŇĎj√©vel, Nesztor Sufriccsal lezajlott telefonbesz√©lget√©s√©nek nyilv√°noss√°gra hozatala v√°ltotta ki, amelyben olyanokat mondott, hogy a legsz√≠vesebben lelŇĎn√© Putyint, √©s atombomb√°t is emlegetett, amit Moszkv√°ra lenne j√≥ ledobni. (Ukrajn√°nak nincs olyanja, nyugalom, Tyimosenko nem robbantja ki a III. vil√°gh√°bor√ļt.)

Advertisement

Oleg Ljasko √©rdekes sz√≠nfolt a jel√∂ltek k√∂z√∂tt. √öjs√°g√≠r√≥, Julija p√°rtj√°nak volt a parlamenti k√©pviselŇĎje, majd az √∂nmag√°r√≥l elnevezett Oleg Ljasko Radik√°lis P√°rtja vez√©re lett. Nem nagyon kamp√°nyolt, azzal van elfoglalva, hogy a szint√©n √°ltala alap√≠tott Ljasko Batalliont vezesse Kelet-Ukrajn√°ban. Konkr√©tan harct√©ri parancsnok lett, a fekete emberek vez√©re. P√©nteken foglalta vissza Torez v√°ros k√∂z√©p√ľleteit, tŇĪzharcban. Pro EU, pro NATO, nemzeti-liber√°lis. 6,4%-ot j√≥solnak neki.

Hricenk√≥r√≥l, BogomolecrŇĎl, Dobkinr√≥l, Jarosr√≥l, Szimonenk√≥r√≥l √©s a t√∂bbiekrŇĎl, akikrŇĎl nem sokan hallhattatok, most nem √≠rok, annyira kicsi a t√°mogatotts√°guk, hogy legfeljebb technikai jel√∂ltek lehetnek, elvehetnek a t√∂bbiek el√∂l 2-3%-nyi szavazatot.

Advertisement

A nagy k√©rd√©s t√©nyleg csak az, tud-e nyerni Porosenko az elsŇĎ k√∂rben.

Dnyepropetrovszk egy nyugodt eur√≥pai v√°ros k√©p√©t mutatta szombaton is, a megyei adminisztr√°ci√≥ √©p√ľlet√©ben az ukr√°n z√°szl√≥ alatt Kolomojszkij tesz-vesz, a led√∂nt√∂tt Lenin-szobor hely√©n orsz√°gim√°zsplak√°t van, a r√©gm√ļltra kunbab√°k eml√©keztetnek a foly√≥parti s√©t√°nyon, az egyik bulv√°rt ‚Äď igen, az eg√©sz utc√°t ‚Äď v√≠zp√°r√°val hŇĪtik fel√ľlrŇĎl a rekkenŇĎ hŇĎs√©gben, √≥ri√°s LCD-k√©pernyŇĎn a c√≠mert vet√≠tik ki nonstop.

Advertisement

Vas√°rnap reggel urnanyit√°skor egy k√ľlsŇĎ ker√ľlet v√°laszt√≥k√∂r√©ben ind√≠tottam a napot.