Keleti szláv ezmegaz.
Keleti szláv ezmegaz.
Illustration for article titled Egy régi karabahi történet

"War. War never changes"– a Fallout univerzum híres bevezető mondata. Kiegészíteném, hogy a hibrid háború sem változik.

Advertisement

Időről-időre elém kerül egy-egy történet, mint a Téli Háborúé volt, ami elgondolkoztat, mennyire nem változik semmi, még az Oroszországi Föderáció ezen Ukrajna elleni, újnak aposztrofált háborúja sem. Legfeljebb jobb a médiatámogatottsága.

1993-ban javában zajlott Örményország és Azerbajdzsán háborúja Hegyi Karabah birtokáért.

Advertisement

Oroszország az örmény felet támogatta, fegyverrel, kozákokkal, frissen leszerelt „önkéntesekkel", akik hirtelen olthatatlan szerelmet éreztek Artsakh iránt, és fegyvert fogtak a régió függetlenségéért.

Illustration for article titled Egy régi karabahi történet
Advertisement

Az év június 15-én Szirhavend falu mellett 6 orosz fegyverest fogtak el az azeri erők. (Emlékeztet ez valamire.) Azokban a napokban ebben a térségben az azeri hadsereg elvesztett 3 tankot, 1 BMP-t, 30 halottat. Öten a foglyok közül azt vallották, hogy egy-egy harcérintkezésért az örmény parancsnokságtól 5-7 ezer orosz rubelt kaptak.

Advertisement

A nemzetközi zsoldosok jogállásáról, akinek van kedve, olvassa el az ENSZ 34/140-es számú, 1979-es Konvencióját.

Arról, hogy Oroszország részese a konfliktusnak, és támogatja Örményországot, eddigre már meglehetősen sokszor beszélt az azeri külügy.

Advertisement

Hogy a foglyok ennek élő bizonyítékai, Kreml azzal próbálta elütni, hogy Oroszországgal csak az állampolgárságuk köti össze őket, mielőtt Karabahba mentek volna fegyvert fogni, már leszereltek a fegyveres erőktől, csak egyéni meggyőződésből álltak be harcolni, stb.

Illustration for article titled Egy régi karabahi történet
Advertisement

A foglyok kapcsán az orosz diplomácia, valamennyi párt aktivizálta magát, Jelcin két követet is küldött Baki-ba, hogy kegyelmet kérjen nekik Abulfaz Qadirqulu oglu Aliyevtől.

És a slusszpoén, az örmény reakció: „ Láthatóan az azerbajdzsáni hadseregnél teljesen elvesztették a humorérzéküket – ha a harcokban valóban részt vennének orosz kozákok és katonák, akkor a harci cselekmények nem hegyi Karabah Mardakerti járásának falvaiban zajlanának, hanem Baku külvárosában."

Advertisement

Ugye, mennyire emlékeztet ez a jelenlegi orosz elnök szavaira: „ Az orosz tankok két nap alatt érnének Kijevig - ugyan, nincsenek ott orosz katonák"?

Források:

Коммерсантъ-Daily 05.06.1993.

Эхо Москвы, 15.02.1993.

Share This Story

Get our newsletter