"War. War never changes"– a Fallout univerzum híres bevezető mondata. Kiegészíteném, hogy a hibrid háború sem változik.

Időről-időre elém kerül egy-egy történet, mint a Téli Háborúé volt, ami elgondolkoztat, mennyire nem változik semmi, még az Oroszországi Föderáció ezen Ukrajna elleni, újnak aposztrofált háborúja sem. Legfeljebb jobb a médiatámogatottsága.

1993-ban javában zajlott Örményország és Azerbajdzsán háborúja Hegyi Karabah birtokáért.

Oroszország az örmény felet támogatta, fegyverrel, kozákokkal, frissen leszerelt „önkéntesekkel", akik hirtelen olthatatlan szerelmet éreztek Artsakh iránt, és fegyvert fogtak a régió függetlenségéért.

Advertisement

Az év június 15-én Szirhavend falu mellett 6 orosz fegyverest fogtak el az azeri erők. (Emlékeztet ez valamire.) Azokban a napokban ebben a térségben az azeri hadsereg elvesztett 3 tankot, 1 BMP-t, 30 halottat. Öten a foglyok közül azt vallották, hogy egy-egy harcérintkezésért az örmény parancsnokságtól 5-7 ezer orosz rubelt kaptak.

Advertisement

A nemzetközi zsoldosok jogállásáról, akinek van kedve, olvassa el az ENSZ 34/140-es számú, 1979-es Konvencióját.

Advertisement

Arról, hogy Oroszország részese a konfliktusnak, és támogatja Örményországot, eddigre már meglehetősen sokszor beszélt az azeri külügy.

Hogy a foglyok ennek élő bizonyítékai, Kreml azzal próbálta elütni, hogy Oroszországgal csak az állampolgárságuk köti össze őket, mielőtt Karabahba mentek volna fegyvert fogni, már leszereltek a fegyveres erőktől, csak egyéni meggyőződésből álltak be harcolni, stb.

Advertisement

A foglyok kapcsán az orosz diplomácia, valamennyi párt aktivizálta magát, Jelcin két követet is küldött Baki-ba, hogy kegyelmet kérjen nekik Abulfaz Qadirqulu oglu Aliyevtől.

Advertisement

És a slusszpoén, az örmény reakció: „ Láthatóan az azerbajdzsáni hadseregnél teljesen elvesztették a humorérzéküket – ha a harcokban valóban részt vennének orosz kozákok és katonák, akkor a harci cselekmények nem hegyi Karabah Mardakerti járásának falvaiban zajlanának, hanem Baku külvárosában."

Ugye, mennyire emlékeztet ez a jelenlegi orosz elnök szavaira: „ Az orosz tankok két nap alatt érnének Kijevig - ugyan, nincsenek ott orosz katonák"?

Advertisement

Források:

Коммерсантъ-Daily 05.06.1993.

Эхо Москвы, 15.02.1993.