Figyelmeztetés. Nehogy valaki komolyan vegye az alábbiakat, ez most a színtiszta konteó-gyártás esete, csak a konteó kedvéért.

Amikor Alexander Rahr a k√∂nyv√©nek azt a c√≠met adta, hogy ‚ÄúEgy n√©met a Kremlben‚ÄĚ, sokan gondolt√°k, hogy ez csak egy metafora. De minden metafor√°ban van egy kis igazs√°g. Itt is.

Mert a val√≥di p√©terv√°ri Vologya Putyint a Stasi tisztjei egy sz√©p napon megfojtott√°k v√∂r√∂s selyemzsin√≥rral, mikor egy inform√°torral tal√°lkozott Drezd√°ban √©s kicser√©lt√©k a saj√°t ember√ľkre. Az√©rt hogy a KGB terveit jelentse az NDK √°llambiztons√°g√°nak. Markus Wolf ezt az akci√≥t tartotta a legbrilli√°nsabb h√ļz√°s√°nak, de nem √©rtes√≠tette r√≥la sem Honeckert, sem Erich Mielk√©t. Wolfnak saj√°t ember kellett, aki csak hozz√° hŇĪs√©ges.

Ahogy visszat√©rt a Szovjetuni√≥ba a Stasi fedett tisztje, a dolgai egyre jobbra fordultak, hisz karrierj√©ben seg√≠tette a Stasi fŇĎn√∂ke is.

Advertisement

√Čs akkor egyszer csak v√°ratlanul ledŇĎlt a berlini fal, √©s ezzel egy√ľtt v√©ge lett a Stasinak, az NDK-nak, √©s a rem√©nynek a nyugodt nyugd√≠jas √©vekre √©s az √ļj Trabant-kiutal√°sra. Tiszt√ľnk egy idegen orsz√°gban tal√°lta mag√°t, esztelen emberek k√∂z√∂tt, akik el√°rult√°k az ŇĎ szocialista haz√°j√°t, eladt√°k azt Bonn-nak.

Wolf, akivel utolj√°ra 1991 elej√©n tal√°lkozott a Stasi egyik konspir√°ci√≥s lak√°s√°ban az √©pp √°tnevezŇĎdŇĎ Leningr√°d egyik zs√°kutc√°j√°ban, r√°b√≠zta a feladatot, az utols√≥t. √Ālljon bossz√ļt. Az orsz√°gnak, amelyik el√°rulta az NDK-t, ugyanarra a sorsa kell jutnia. Pont.

Advertisement

A Szovjetuni√≥val gyorsan √©s k√∂nnyen v√©geztek. De Oroszorsz√°g... Oroszorsz√°ggal sehogy sem tudtak z√∂ld√°gra vergŇĎdni. Hogy sz√©tverje Oroszorsz√°got, az eln√∂k√©v√© kellett v√°lnia. √Čs m√©g ez sem volt el√©g.

Ekkor elkezdett konfliktusokat kital√°lni Wolf legjobb embere. Kicsiben kezdte, hat√°ron bel√ľl, Csecsny√°val, majd emelte a t√©tet Gr√ļzi√°val, folytatta Ukrajn√°val, √©s el√©rkezt√ľnk T√∂r√∂korsz√°gig. Folyton keresi azt a j√©ghegyet, aminek futva az Oroszorsz√°g nevŇĪ haj√≥ l√©ket kap, √©s v√©gre els√ľllyed.

Advertisement

Szeg√©ny fŇĎhŇĎs√ľnknek egyre nehezebb a dolga. √Ėregszik, lassan elfelejt orosz kifejez√©seket, v√©letlen√ľl leleplezi mag√°t. Tess√©k, haszn√°lja Ankar√°val kapcsolatban a ‚Äěk√©s a h√°tba‚ÄĚkifejez√©st. Ami a Dolchsto√ülegende, h√≠res n√©met politikai terminus, amire m√©g a drezdai √°ltal√°nos iskola t√∂rt√©nelem√≥r√°ir√≥l eml√©kszik. Ezt mondhatta volna Hitler, de legal√°bbis Honecker. De nem Putyin.

Ňź nem is Putyin.

Hogy mi az igazi neve, azt csak Markus Wolf tudta. Meg p√°r nyugd√≠jas tiszt, akik b√©k√©sen meghaltak felder√≠tetlen okokn√°l fogva m√°r. Egyik√ľk hal√°la elŇĎtt elmes√©lte ezt a fantasztikus t√∂rt√©netet egy berlini parkban egy fiatalembernek, aki okos arc√°val azokra a KGB-s tisztekre eml√©keztette, akikkel olyan j√≥l egy√ľtt tudott dolgozni, √©s egy√ľtt tudott inni, mikor a n√©pi demokr√°cia m√©g fiatal volt.

Advertisement

A fiatalember persze nem hitte el. No meg a pihenŇĎje is r√∂vid volt, √©pp csak leszaladt a parkba egy szendvicsre, hisz √©pp k√∂nyvet √≠rt Oroszorsz√°g √ļj eln√∂k√©rŇĎl, szor√≠totta a hat√°ridŇĎ.

De ez után a séta után adta a címet a könyvének: Egy német a Kremlben.