A c√≠mben szereplŇĎ k√©t megnevez√©s persze nem valamilyen egzotikus afrikai ter√ľletek nevei, hanem k√©t "√°llamalakulat" g√ļnyos megnevez√©se, melyek Ukrajna d√©l-keleti szeglet√©ben ki√°ltott√°k ki f√ľggetlens√©g√ľket. Ezen nev√ľket magasfok√ļ szervezetts√©g√ľk miatt ragasztott√°k r√°juk, nem is indokalatlanul.

Am√≠g m√©g tart az √ļgy-ahogy bejelentett tŇĪzsz√ľnet azon a vid√©ken, megpr√≥b√°lom a teljess√©g ig√©nye n√©lk√ľl sorra venni, milyen "√°llamok" vagy szervezetek vesznek r√©szt a kijevi korm√°ny elleni l√°zad√°sban, imm√°r h√≥napok √≥ta.

ElsŇĎk√©nt egy teljesen virtu√°lis fogalommal ismerkedj√ľnk meg, ez lenne Novorosszija (√öj-Oroszorsz√°g), amelyre Putyin eln√∂k is hivatkozott m√°r.

Sok politikai elemzŇĎ szerint ez lett volna az eredeti terve a Kremlnek, ami strat√©giailag megoldotta volna az annekt√°lt Kr√≠m-f√©lsziget ell√°t√°s√°t is, valamint sz√°razf√∂ldi h√≠d lett volna a Dnyesztermenti K√∂zt√°rsas√°g fel√©. Jelenleg √ļgymond a Donyecki N√©pk√∂zt√°rsas√°g √©s a Luganszki N√©pk√∂zt√°rsas√°g konf√∂der√°ci√≥j√°nak a megnevez√©se.

Advertisement

Ennek a form√°ci√≥nak a l√©trehoz√°sa √ļgy tŇĪnik nem siker√ľlt, b√°r a maga D√©l-Kelet nevŇĪ mozgalm√°val Oleg Carev ex R√©gi√≥k P√°rtja k√©pviselŇĎ m√©g most is akt√≠van igyekszik propag√°lni azt. Carev eln√∂kjel√∂lt is volt az idei v√°laszt√°sokon, de visszavonta jel√∂lts√©g√©t, mondjuk a siker vesz√©lye nem is fenyegette, 2% alatti t√°mogatotts√°got m√©rtek Neki.

Advertisement

Carev hívei körében Donyeckben

Jelenleg k√∂r√∂zik haza√°rul√°s √©s egy√©b √°llamellenes bŇĪncselekm√©nyek miatt, a Rada megsz√ľntette a k√©pviselŇĎi v√©detts√©g√©t.

Advertisement

Novorosszija zászlaja egy András-kereszt vörös alapon. Hogy miért, még nem jöttem rá, az András-keresztes zászló fehér alapon az orosz hadiflotta zászlaja, így ha valaki tudja, ossza meg velem.

Advertisement

√Čs j√∂jjenek akkor a k√∂zt√°rsas√°gok. MindenekelŇĎtt azt kell meg√©rteni, hogy ezen "√°llamok" azon k√≠v√ľl, hogy nem b√≠rnak nemzetk√∂zi elismerts√©ggel, nem teljes√≠tik egy mŇĪk√∂dŇĎ orsz√°g alapvetŇĎ funkci√≥it sem. Az √°ltaluk uralt ter√ľleteken tov√°bbra is a k√∂zponti k√∂lts√©gvet√©sbŇĎl fizetik a k√∂zalkalmazottakat, Ukrajna helyi szervei biztos√≠tj√°k a k√∂zszolg√°ltat√°sokat, stb., stb., stb. Ad√≥kat nem szednek, hacsak az emberrabl√°sokb√≥l √©s bankrabl√°sb√≥l sz√°rmaz√≥ bev√©tel nem az, illetve jellemzŇĎ, hogy nagy √©rt√©kŇĪ aut√≥kat a "k√∂zt√°rsas√°g c√©ljaira" kommuniz√°lnak. A ter√ľlet√ľk hozz√°vetŇĎleges, vannak kisebb v√°rosok, melyeket teljesen ellenŇĎriznek a fegyvereseik, de a nagyv√°rosokban csak r√©szlegesen. Azon telep√ľl√©seken, ahov√° nem jut fegyveres, ott bemennek, lecser√©lik a k√∂zs√©gh√°z√°n vagy m√°s adminisztr√°ci√≥s √©p√ľleten a z√°szl√≥t, majd tov√°bbmennek. Azut√°n j√∂n egy ukr√°n bel√ľgyi egys√©g, √©s a polg√°rmester sz√©pen visszacser√©li az √°llami z√°szl√≥ra. A r√©gi vicc a n√©metekrŇĎl, partiz√°nokr√≥l, az erdŇĎrŇĎl √©s az erd√©szrŇĎl.

Advertisement

A Donyecki N√©pk√∂zt√°rsas√°got (DNR) m√°jus 12-√©n ki√°ltott√°k ki. B√°r a teljes megy√©t ter√ľlet√©nek tekinti, csak p√°r j√°r√°s√°t ellenŇĎrzi, m√©g Donyeck v√°ros√°t sem teljes m√©rt√©kben, a rep√ľlŇĎt√©r √©s k√∂rnyezete a korm√°nyerŇĎk b√°zisa a v√°rosban.

Advertisement

Z√°szlaja az 1918-as r√∂vid √©letŇĪ Donyeck-Krivoj Rogi Szovjet k√∂zt√°rsas√°g lobog√≥ja, a c√°ri sassal feldobva. Vigy√°zat: tisztess√©gben megŇĎsz√ľlt heraldika professzorok habz√≥ sz√°j√ļ, hajt√©pŇĎ ŇĎr√ľltekk√© v√°lhatnak, ha feltessz√ľk a k√©rd√©st, mit keres egy orsz√°galma a c√°ri sas fejei f√∂l√∂tt a korona hely√©n.

A DNR N√©pi Korm√°nyz√≥ja (a tov√°bbiakban minden szereplŇĎn√©l a mag√°nak adott titulust fogjuk haszn√°lni, mivel sem v√°laszt√°sok nem voltak, sem jogszab√°lyok, ami alapj√°n fel√°llhatott volna valamilyen strukt√ļr√°lt korm√°nyzat) Pavel Gubarev. √Črdekes √©letutat j√°rt be, tagja (vagy volt tagja) az Orosz Nacionalista Egys√©g nevŇĪ orosz neon√°ci szervezetnek, amit Oroszorsz√°gban betiltottak. Egy olyan rendezv√©nyszervezŇĎ c√©get vezetett, amely √ľnnepekre k√∂lcs√∂nz√∂tt ki t√©lap√≥kat - j√≥maga is szerepelt √≠gy, √©rdekes fot√≥k tan√ļskodnak r√≥la.

Advertisement

Volt m√°r fogs√°gban, de v√©g√ľl a kijevi hat√≥s√°gok kicser√©lt√©k 3 fogs√°gba esett biztons√°gi tisztre.

Advertisement

Ňź mutogat ott k√∂z√©pen.

A LegfelsŇĎ Tan√°cs Feje Denisz Pusilin. Helyi lakos, a kor√°bbiakban az MMM nevŇĪ p√©nz√ľgyi piramisj√°t√©k egyik vezetŇĎje volt, a legut√≥bbi parlamenti v√°laszt√°sokon Kijevben indult jel√∂ltk√©nt (94. sz. v√°laszt√≥k√∂rzet), 73 darab szavazatot szerzett.

Advertisement

Miut√°n "elvbar√°tai" k√©t mer√©nyletet k√∂vettek el, ami ŇĎt c√©lozta, √ļgy d√∂nt√∂tt, hogy hivatalos √ļtj√°r√≥l Moszkv√°b√≥l egyelŇĎre nem t√©r vissza, √≠gy onnan ad interj√ļkat Donyecket illetŇĎen.

Advertisement

Pusilin híveivel

A DNR minisztereln√∂ke Alexandr Borodaj, moszkvai "polittechnol√≥gus" - nem r√∂h√∂g, ez ott egy szakma - aki kor√°bban a Kr√≠men is tev√©kenykedett PR-esk√©nt, √©s a m√°sodik csecsen h√°bor√ļban tud√≥s√≠t√≥k√©nt.

Advertisement

Miut√°n Donyeckbe utazott √©s r√©gi bar√°tja Igor Girkin (r√≥la m√©g esik sz√≥) aj√°nl√°s√°ra elfoglalta posztj√°t, teljesen √°tvette a DNR leg√ľtŇĎk√©pesebb katonai egys√©ge, a Vosztok Batalion felett az ellenŇĎrz√©st. A Vosztok egyr√©szt oroszorsz√°gi √∂nk√©ntesekbŇĎl √°ll, csecsen √©s osz√©t r√©szv√©tellel, m√°sr√©szt a kr√≠mi Berkut √°t√°llt tagjaib√≥l √©s t√∂bb kor√°bbi konfliktusban vettek r√©szt a tagjai. Tal√°n ennek is k√∂sz√∂nhetŇĎ, hogy Pusilin √©s Gubarev h√≠veit a Vosztok Batalion r√∂vid √ļton kitess√©kelte a Megyei Adminisztr√°ci√≥ √©p√ľlet√©bŇĎl Donyeckben, n√©mi pofonokkal √©s puskatussal adva s√ļlyt √©rveiknek. Az indok erre a "palotaforradalomra" az volt, hogy a m√°jus 26-√°n a helyi rept√©r√©rt foly√≥ harcok ut√°n a DNR felkelŇĎi "felszabad√≠tott√°k" a Metro √°ruh√°zat, a Vosztok szerint k√∂z√∂ns√©ges fosztogat√≥kk√©nt.

Advertisement

Lesz mit mesélni az unokáknak, több hónapra elég szesz, ihaj!

Had√ľgyminiszter √©s a Donbasszi N√©pi Mil√≠cia legfelsŇĎbb parancsnoka Igor Girkin, alias Sztrelkov. Orosz √°llampolg√°r, Moszkv√°b√≥l. Kor√°bban a GRU (katonai felder√≠t√©s) ezredese volt, a Memorial emberjogi szervezet szerint h√°bor√ļs bŇĪn√∂ket k√∂vetett el civil lakosok ellen 2001-2002-ben Csecsenf√∂ld√∂n. Harcolt a Dnyeszter-ment√©n √©s Boszni√°ban is.

Advertisement

Orosz √ļjs√°g√≠r√≥k egybehangz√≥ v√©lem√©nye szerint egyfajta Don Quijote-szindr√≥m√°s ex-katona, aki elveszett az idŇĎben - feh√©rg√°rdista tisztnek k√©pzeli mag√°t a polg√°rh√°bor√ļb√≥l. Amikor √©pp nem harcolt, Moszkv√°ban hagyom√°nyŇĎrzŇĎ egyenruh√°s rendezv√©nyekkel foglalkozott.

Advertisement

Ňź az ott a kocsin, feh√©r tisztnek √∂lt√∂zve.

Ňź Szlavjanszkban sz√©kel, amit a DNR a fŇĎv√°ros√°nak tekint, √©s Girkin v√°ltoztatta ezt a mintegy sz√°zezres v√°rost a harci cselekm√©nyek epicentrum√°v√°. Sztrelkov parancs√°ra v√©gezt√©k ki Szlavjanszk √∂njel√∂lt polg√°rmester√©t, Ponomarjevet.

Advertisement

Alexander Mozsajev alias Babaj. Koz√°k parancsnok Szlavjanszkban. A Krasznodari Kraj sz√ľl√∂tte, sokan azonos√≠tott√°k egy 2008-as fot√≥n Gr√ļzi√°ban, az akkori orosz-gr√ļz h√°bor√ļ r√©sztvevŇĎjek√©nt.

Advertisement

A Time √ļjs√°g√≠r√≥j√°nak azt mondta, hogy az√©rt indult el otthonr√≥l elŇĎbb a Kr√≠mbe, majd tov√°bb, mert Oroszorsz√°gban k√∂r√∂zik gyilkoss√°gi k√≠s√©rlet miatt. Ha nem lenne tragikus a szlovjanszki helyzet, j√≥t lehetne mulatni azon a t√∂rt√©neten, mikor a N√©pi Mil√≠ci√°nak seg√©dkezŇĎ csecsen harcosok - √ļgymond a saj√°tjai - t√ļszul ejtett√©k Babajt, √©s csak 6000 doll√°r ellen√©ben engedt√©k szabadon.

Advertisement

Folytat√°sa k√∂vetkezik. Felk√©sz√ľl: Luganszk √©s k√∂rny√©ke.