Keleti szláv ezmegaz.
Keleti szláv ezmegaz.

Desztálinizáció light

Putyin orosz elnök a normandiai partraszállás emlékére rendezett ünnepségek keretében Franciaországban, egy veterántalálkozón bejelentette, hogy népszavazást kíván tartatni Volgográdban a város nevéről.

Illustration for article titled Desztálinizáció light
Advertisement

Mégpedig visszanevezendő azt Sztálingráddá, mintegy az 1942-43-as győztes csata emlékére. Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes sietve támogatta is az ötletet (mondjuk próbálna meg nem támogatni egy putyini ötletet), mondván, az nem Sztálin érdekében történik, hanem a városlakók miatt- emlékezés, nagy győzelem, hős város etc.

A város 1589-től 1925-ig a Caricin nevet viselte, szép hosszú 336 évig. Majd 36 évig Sztálingrád volt. 1961-től Volgográd. Szóval a "történelmi" név visszaadása érv kissé sántít.

Advertisement

Ehhez a hírhez kapcsolódik, hogy időről-időre fel-fel veti az Orosz Föderáció Kommunista Pártja (meg is szólalt gyorsan az elnökük ezügyben) Szankt-Peterburg át-vissza nevezésének ötletét Leningrádra. Lenne is épp indok, a világháborús blokád végének 70. évfordulója, ha már. Viszont a kormányzat nem repes az örömtől, és Pityert mintha nem annyira akarná a hatalom Lenin városaként látni újra.

Illustration for article titled Desztálinizáció light
Advertisement

Talán Lenin túl forradalmi volt, túl sokat kritizálta az imperialisztikus cári Oroszországot, elismerte Finnország, a balti országok és Lengyelország elszakadását. Lehet, hogy ezért nem lelkesedik annyira a mai kormányzat nevének megjelenéséért a Föderáció térképén újra. Bezzeg Sztálin.

Átnevezés ügyben lásd még:

Share This Story

Get our newsletter