Putyin orosz eln√∂k a normandiai partrasz√°ll√°s eml√©k√©re rendezett √ľnneps√©gek keret√©ben Franciaorsz√°gban, egy veter√°ntal√°lkoz√≥n bejelentette, hogy n√©pszavaz√°st k√≠v√°n tartatni Volgogr√°dban a v√°ros nev√©rŇĎl.

M√©gpedig visszanevezendŇĎ azt Szt√°lingr√°dd√°, mintegy az 1942-43-as gyŇĎztes csata eml√©k√©re. Dmitrij Rogozin minisztereln√∂k-helyettes sietve t√°mogatta is az √∂tletet (mondjuk pr√≥b√°lna meg nem t√°mogatni egy putyini √∂tletet), mondv√°n, az nem Szt√°lin √©rdek√©ben t√∂rt√©nik, hanem a v√°roslak√≥k miatt- eml√©kez√©s, nagy gyŇĎzelem, hŇĎs v√°ros etc.

A v√°ros 1589-tŇĎl 1925-ig a Caricin nevet viselte, sz√©p hossz√ļ 336 √©vig. Majd 36 √©vig Szt√°lingr√°d volt. 1961-tŇĎl Volgogr√°d. Sz√≥val a "t√∂rt√©nelmi" n√©v visszaad√°sa √©rv kiss√© s√°nt√≠t.

Ehhez a h√≠rhez kapcsol√≥dik, hogy idŇĎrŇĎl-idŇĎre fel-fel veti az Orosz F√∂der√°ci√≥ Kommunista P√°rtja (meg is sz√≥lalt gyorsan az eln√∂k√ľk ez√ľgyben) Szankt-Peterburg √°t-vissza nevez√©s√©nek √∂tlet√©t Leningr√°dra. Lenne is √©pp indok, a vil√°gh√°bor√ļs blok√°d v√©g√©nek 70. √©vfordul√≥ja, ha m√°r. Viszont a korm√°nyzat nem repes az √∂r√∂mtŇĎl, √©s Pityert mintha nem annyira akarn√° a hatalom Lenin v√°rosak√©nt l√°tni √ļjra.

Advertisement

Tal√°n Lenin t√ļl forradalmi volt, t√ļl sokat kritiz√°lta az imperialisztikus c√°ri Oroszorsz√°got, elismerte Finnorsz√°g, a balti orsz√°gok √©s Lengyelorsz√°g elszakad√°s√°t. Lehet, hogy ez√©rt nem lelkesedik annyira a mai korm√°nyzat nev√©nek megjelen√©s√©√©rt a F√∂der√°ci√≥ t√©rk√©p√©n √ļjra. Bezzeg Szt√°lin.

Advertisement

√Ātnevez√©s √ľgyben l√°sd m√©g: