Keleti szláv ezmegaz.
Keleti szláv ezmegaz.
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Búcsú sajnálat nélkül

Illustration for article titled Búcsú sajnálat nélkül

Ez egy érdekes véleménycikk fordítása egy orosz újságíró tollából, aki Kijevben él. Szokás szerint nyersfordítás, de igyekeztem.

Advertisement

Matvej Ganapolszkij, újságíró, színész, színházi és filmrendező, közéleti szereplő. Műsora van az Eho Moszkvi rádióadón 1991-ről, a grúz PIK tévécsatornán, az ATR krími tatár TV-n, a kijevi Radio Vesztyin és a Radio Era-n. Orosz állampolgár, 2014-től Kijevben él.

Búcsú sajnálat nélkül

2016 április 6, szerda –j egyezzék meg ezt a dátumot. Mert ez egy fontos dátum két ország életében is, Ukrajnában és Oroszországéban.

Advertisement

Hollandiában ezen a napon tartják a népszavazást Ukrajna társulási szerződéséről az Európai Unióval.

Kétségtelen, ez nem az EU-ba való belépésről szól – ha lesz ilyen, az sok év múlva, nem belépésről szól a NATO-ba, ami szintén nem jön el hamar. De ez egy fontos lépés, amely egy kicsit közelebb hozza Ukrajnát Európához, legalábbis kölcsönösen megnyitja a piacokat egymás előtt.

Advertisement

Miért fontos Ukrajnának ez az Európa? Mert kiderült, hogy pontosan Európa szidása és ráhatása kellett ahhoz, hogy a korrupt ukrán kormányzati rendszer elkezdjen végre normális törvényeket hozni. Képzeljék el, az ukránoknak maguk ellen kell küzdeniük: hoznak egy újabb törvényt a korrupció ellen, és persze hagynak benne kiskapukat, hogy lophassanak tovább. Az ukrán médiák (képzeljék, vannak országok, ahol vannak szabad médiák) és az ellenzék persze kiabálni kezd: „Árulás, menjünk a Majdanra!” És megszólal Európa: „Kedves úrnő, ukrán kormányzat! Ha hozzánk akar tartozni, vonják vissza a kis írásaikat, és fogadjanak el egy normális törvényt. Vagy fel is út, le is út, vízummentesség nem lesz.” A Legfelsőbb Radában elkezdődik a sírás és a fogaknak csikorgatása – hisz ezek a törvények ellenük vannak, de megszavazzák, hisz ha nem: tényleg lesz Majdan (vannak országok, ahol nem ültetnek le mindenkit a tiltakozás miatt).

Medvegyev úr, aki sokadszorra mondja valahol, hogy Ukrajna nem ország – mosollyal kommentálja, hogy ez így „külső irányítás”. Adjon isten minden országnak ilyen külső irányítást, mikor a Nyugat rákényszeríti a helyieket valódi korrupcióellenes harcra – én támogatom az ilyent.

Advertisement

Szóval fontos ez a mai nap. Tudható, hogy a hollandiai referendumon még ha el is bukik a kérdés, nem változtat lényegében semmin. Csak konzultatív. Hogy megállítsák a társulási folyamatot, ahhoz az kell, hogy 80-90%-a a holland választóknak elmenjen szavazni, és ebből vagy 90% szavazzon ellene. De nem lesz ilyen, Ukrajnát gyűlölő urak. A társulást lassítani lehet, de megállítani nem.

No, és miért is fontos ez a nap Oroszországnak? Mert az irány, amit Ukrajna választott, Európa felé, ez a Kreml keze munkája. A Krím miatt, és Donbassz miatt, a gyűlöletért a TV-dobozban, a Kreml nagyképű politikája miatt, hogy: „Hát hová lesztek nélkülünk, ti kolhozisták, a magatok borscsával, szalonnájával és horilkájával?”

Advertisement

Valaha a Blizsnyij dácsán a részeg Sztálin, az ivászataikon Hruscsovot gopák táncolására kényszerítette. Ez tetszett neki (Sztálinnak). De később Hruscsov az ő csontjain járta a gopákot, a XX. kongresszuson.

Mára a gopáknak vége. Ukrajna, ha csikorogva is, de változni akar. Az irányt nem lehet megváltoztatni, ha lelép a színről Porosenko, vagy a „mindenféle Jacenyukok”, ahogy a Kreml álmodozik. Ha az ellenzék kerül hatalomra, a kurzus akkor is marad. Grúziában az ellenzék alakított kormányt és? Megszerették a grúzok a Kremlt? Az orosz turistákat- igen. A moszkvai boltokat, amelyekben eladhatják a borukat – igen. De a Kremlt – nem.

Advertisement

Így van ez Ukrajnával is. Sehová nem tűnik, ott lesz a határok mentén. Majd egyszer újra repülnek a repülőgépek, kialakul valamiféle együttműködés a polgárok között. Turisták utaznak majd Kijevbe varenyikit enni. De a Krímet senki sem felejti el. És a két ország, amelyekről úgy szeretnek beszélni a Kremlben „hogy egy egész”, elválik egymástól örökre. Ukrajna Európa felé közeledik. És minél hangosabban hahotázik ezen Oroszország, annál inkább felgyorsul a folyamat, egy náció sem tűri, ha kinevetik.

Valaha együtt harcoltunk a közös ellenség, a fasiszták ellen. Most Ukrajnát nevezik fasisztának.

Advertisement

Hát így, a búcsú. mint látjuk, sajnálkozás nélkül zajlik.

Eredeti:

http://echo.msk.ru/blog/ganapolsk…

Share This Story

Get our newsletter