Valakit megint kiv√©geztek a DAESH (Iszl√°m √Āllam) h√≥h√©rai, fej√©t vett√©k egy √°ll√≠t√≥lagos orosz k√©mnek.

√ögy tŇĪnik, hogy val√≥ban orosz √°llampolg√°r volt a szerencs√©tlen, √©s k√©mkedhetett is, de nem √∂nsz√°nt√°b√≥l.

Anton Naumljuk a Radio Szvobodától utánajárt.

A hal√°lszekta √°ltal k√∂zz√©tett felv√©telen az √°ldozat azt mondta, hogy orosz, Majkopban tanult, Groznij v√°ros Sztaropromiszlovszkij negyed√©ben, a Bibliotecsnoj utc√°ban lakott. AZ FSzB (Sz√∂vets√©gi Biztons√°gi Szolg√°lat) szervezte be, √©s ŇĎk k√ľldt√©k a DAESH soraiba. Elmondta a nev√©t is, Haszijev Mahomet Ahmedovics, 1992. augusztus 4-√©n sz√ľletett.

Advertisement

Mindent figyelembe v√©ve, ilyen ember l√©tezett. 2013-ban m√©g Ramzan Kadirovhoz is fordult annak Instagram oldal√°n seg√≠ts√©g√©rt. Ott le√≠rja, hogy a Cseljabinszki megy√©ben sz√ľletett, 9 √©ves kor√°t√≥l √°rva, 10 √©ves kor√°ban t√©rt √°t az iszl√°mra, levelezŇĎn Majkopban jogot v√©gez √©pp (akkor 4 √©vf), Groznijban √©l, √©s k√©ri a vezetŇĎt, seg√≠tsen neki munk√°t tal√°lni a v√°rosban.

√ögy tŇĪnik, a seg√≠ts√©g nem √©rkezett meg, 2014-ben az FSzB egyik nyomoz√≥ja, bizonyos Samil nark√≥val elfogta. Azzal v√°dolt√°k, hogy kapcsolatban √°ll a csecsen alvil√°g komoly szereplŇĎivel, a pl. Harunnal, alvil√°gi neve ‚ÄúCsecsenyec‚ÄĚ. Ekkor bes√ļg√≥v√° v√°lt, elŇĎbb csak a helyi nark√≥-kereskedŇĎk ellen.

Valamikor az √©v folyam√°n T√∂r√∂korsz√°gon kereszt√ľl Sz√≠ri√°ba k√ľldt√©k, hogy jelentsen azokr√≥l, akik Oroszorsz√°gb√≥l oda k√©sz√ľlnek harcolni a DAESH oldal√°n, √©s azokr√≥l, akik Majkopb√≥l √©s Groznijb√≥l m√°r ott vannak.

Advertisement

√ögy tŇĪnik, ŇĎ adta le a dr√≥tot Szultan JahevrŇĎl √©s Mahomet AlijevrŇĎl, akik a Sztavropoli Eg√©szs√©g√ľgyi Akad√©mia hallgat√≥i voltak, √©s akiket december 1-√©n √≠t√©lt el az orosz b√≠r√≥s√°g.

A fot√≥ja alapj√°n amit m√©g 2014 √°prilis√°ban t√∂lt√∂tt fel Mahomet azonos a lefejezŇĎs vide√≥n l√°that√≥ hal√°lra√≠t√©lttel.

A szerencs√©je v√©g√ľl elhagyhatta a k√©nyszerŇĪ k√©m Haszijevet, √©s egy oroszul besz√©lŇĎ h√≥h√©r, az orosz szpecnaz gyakorl√≥j√°t viselve v√©gzett vele .