Keleti szláv ezmegaz.
Keleti szláv ezmegaz.
Illustration for article titled Az ügynök halála

Valakit megint kivégeztek a DAESH (Iszlám Állam) hóhérai, fejét vették egy állítólagos orosz kémnek.

Advertisement

Úgy tűnik, hogy valóban orosz állampolgár volt a szerencsétlen, és kémkedhetett is, de nem önszántából.

Anton Naumljuk a Radio Szvobodától utánajárt.

A halálszekta által közzétett felvételen az áldozat azt mondta, hogy orosz, Majkopban tanult, Groznij város Sztaropromiszlovszkij negyedében, a Bibliotecsnoj utcában lakott. AZ FSzB (Szövetségi Biztonsági Szolgálat) szervezte be, és ők küldték a DAESH soraiba. Elmondta a nevét is, Haszijev Mahomet Ahmedovics, 1992. augusztus 4-én született.

Advertisement
Illustration for article titled Az ügynök halála

Mindent figyelembe véve, ilyen ember létezett. 2013-ban még Ramzan Kadirovhoz is fordult annak Instagram oldalán segítségért. Ott leírja, hogy a Cseljabinszki megyében született, 9 éves korától árva, 10 éves korában tért át az iszlámra, levelezőn Majkopban jogot végez épp (akkor 4 évf), Groznijban él, és kéri a vezetőt, segítsen neki munkát találni a városban.

Advertisement

Úgy tűnik, a segítség nem érkezett meg, 2014-ben az FSzB egyik nyomozója, bizonyos Samil narkóval elfogta. Azzal vádolták, hogy kapcsolatban áll a csecsen alvilág komoly szereplőivel, a pl. Harunnal, alvilági neve “Csecsenyec”. Ekkor besúgóvá vált, előbb csak a helyi narkó-kereskedők ellen.

Valamikor az év folyamán Törökországon keresztül Szíriába küldték, hogy jelentsen azokról, akik Oroszországból oda készülnek harcolni a DAESH oldalán, és azokról, akik Majkopból és Groznijból már ott vannak.

Advertisement

Úgy tűnik, ő adta le a drótot Szultan Jahevről és Mahomet Alijevről, akik a Sztavropoli Egészségügyi Akadémia hallgatói voltak, és akiket december 1-én ítélt el az orosz bíróság.

A fotója alapján amit még 2014 áprilisában töltött fel Mahomet azonos a lefejezős videón látható halálraítélttel.

Advertisement

A szerencséje végül elhagyhatta a kényszerű kém Haszijevet, és egy oroszul beszélő hóhér, az orosz szpecnaz gyakorlóját viselve végzett vele .

Share This Story

Get our newsletter