Az orosz kormányzat első ízben elutasította a Dnyeszter-menti Köztársaság kérését, hogy pénzzel támogassa Moszkva azt.

A Tiraszpolból a Kremlbe menesztett küldöttség kérése az volt, hogy mintegy 100 millió dollárral Moszkva segítse ki a szakadár kormányt, hogy az "betömhesse a szociális és gazdasági szférában keletkezett lyukakat".

Orosz csinovnyikok felemlegették ennek kapcsán azt, hogy a tiraszpoli elnök, Jevgenyij Sevcsuk chartergép repüléseinek is köze lehet a pénzügyi gondokhoz. Hivatkoztak még arra, hogy az Oroszországi Föderációnak magának is megvannak a gazdasági gondjai.

Mindeközben az orosz külügyminiszterhelyettes, Grigorij Karaszin a Dumában január 23-án azt mondta, hogy Moszkva álláspontja nagymértékben függ majd a felálló új Moldáviai kormánytól, és "úgy véljük, a Dnyeszter-mentének, amely a mi partnerünk, az egységes Moldávián belül kell különleges járásnak, különleges garanciákkal rendelkező járásnak lennie".

Advertisement

Mindeddig ilyen megfogalmazását a terület státuszának csak Chichinau-tól lehetett hallani, mivel Tiraszpol szuverén államnak tartja magát (Igaz, függetlenségét még Oroszország sem ismeri el, amely védelme érdekében katonákat állomásoztat ott).

Moldáv elemzők szerint a Krím felváltotta az "előretolt helyőrség" szerepében Transzdnyisztriát, így óvatos orosz kivonulás kezdődött el onnan. A Tirasz 22 hírügynökség információja, miszerint Aliser Uszmanov orosz oligarcha eladja a Rîbniţa-i fémipari üzemét és cementipari vállalkozását a szakadár kormánynak, utalhat erre is.

Advertisement

Mivel a legutóbbi választásokon Moldáviában mintegy fele a választóknak pro-orosz pártokra szavazott, lehetséges, hogy Moszkva így próbál birtokon belülre kerülni Chichinauban, hogy megengedi a visszacsatolását a szakadár köztársaságnak, és így többségbe kerülhetnek az általa favorizált erők a parlamentben.

Advertisement

Kissé hasonlít a helyzet a Ciprus-Észak-Ciprusi Török Köztársaság esetére a dolog. Kérdés marad, Moldávia többi része hajlandó-e a területért elszegődni a Kreml csatlósának, vagy az aláírt EU társulási egyezmény értelmében folytatja lassú útját nyugat felé.