Teljesen egyetértek a blog anyaholdjának (hamár a GM a Holdudvarba tartozik), a Cink.hu-nak ma megjelent posztjával, az áprilisi tréfák nem viccesek.

Különösen igaz ez K-Európára, ahol egész évben olyan híreket harsog valamennyi lehetséges média, amelynek igazából tényleg csak a Bolondok Napján tréfaként lenne létjogosultsága. De nem, valódi hírek.

Úgyhogy ezúttal nem is tréfálkoznék tovább, ha nem lenne nagyon vicces, amikor egy kontraszelektált alkalmazotti állományú állami hírgyár komolyan vesz egy tréfát, sőt, nem is egy. Hiába a németekről szól a mondás, hogy „nehezen viccel”, de láthatólag orosz kvázicsinovnyikoknál is feltétel a humor hiánya, valamint a mély sötétség szellemileg.

Advertisement

Szóval, az Euobserver lehozott egy cikkecskét, április elsejének szentelve. Oda is írták az elejére, szellemi szegénylegények kedvéért, hogy: „his article is an April Fool’s joke. None of the quotes or information contained in it are true”.

Advertisement

Ha ez nem lenne elég, a szövegben elrejtettek egy rakás képtelenséget.

Röviden összefoglalva a hír az lenne, hogy az eredetileg Oroszországnak gyártott két Mistral típusú partraszálló-helihordozó hajót Franciaország inkább eladja az EU-nak.

Advertisement

Az elsőt átnevezik Juncker-nek, Jean-Claude Juncker tiszteletére, és szolgálatát Rigában kezdi meg. Üzemeltetni a nem létező Benelux Battle Group fogja, amelyben luxemburgi és belga tengerészek szolgálnak, a többi tagállam kis számú legénységgel vesz részt a buliban, például brit szakácsok lesznek. (A vicc az európai pokolról, ahol britek a szakácsok mindenkinek megvan?)

Advertisement

Miután majd az EU elnökséget Lettország átadja Luxemburgnak , a hajót átvezénylik Luxemburgba. Jól nézne ki a Mosel folyón nyilván, háttérben a rajnai szőlődombokkal.

Advertisement

A Mistral az EU haderejét erősítené a cikk szerint, de adózási okokból Panamában regisztrálnák. Annyi még szerintem laikusoknak is tiszta, hogy a regisztráció országa szerinti zászlót hord egy hajó. Az az, ami a far fölött lobog, az orron mindig annak az országnak a lobogója van, amelynek vizein jár épp a jármű. Ezért van az összes mediterrán kikötő teli egzotikus zászlókat viselő jachtokkal Odesszától Gibraltárig. Na de hadihajónál ez abszurd, nem kicsit.

Vissza a cikkhez, a második hajót Mogherini névre keresztelné az Euobserver vicces kedvű újságírója, Federica Mogherini tiszteletére, és az olasz Lampedusa szigeteken állomásozna, az illegális migrációt (megélhetési bevándorlók?) megakadályozandó.

Advertisement

Nos, eddig a tréfa, ami nem vicces. Az viszont, hogy RIA Novosti, a TASSZ, az Interfax és az RT is átvette, lehozta a vicc jelölése nélkül, na az vicces. És ezeket figyeli az ember máskor is, ilyen minőségben jönnek le hírek.