A bejegyzés szereplői nem valós személyek és bármilyen hasonlóság a valósággal vagy valamely észak-kaukázusi régióval csak és kizárólag a véletlen műve.

Üldögélsz valahol Moszkva-külsőn a számítógéped előtt, posztolgatod Olgino trolljainak képeit a Pravij Szektorról, szívatod az ukropokat a szalonnával és hagymával. Befut anyukád az újsággal, hogy a TV-ben Putyin bejelentette: vége a háborúnak, Ukrajna az Oroszországi Föderáció autonóm tartománya mától. Hurrá, ünnep, ivás egy hétig, ennyire még nem örültél soha!

Egy hét múlva olvasod a híreket: A Vörös Téren valami balhét csináltak a hoholok (a Default City-ben, persze*), Range Roverjeikkel száguldoztak a hős nagyapák sírjain, és még valami nagyorosz „pacriótát” is ráültettek egy ötliteres horilkás** üvegre.

Megjelennek az ukrán negyedek, a hoholok csapatostul mászkálnak, furán néznek a moszkvicsokra és röhögnek rajtuk. Mindenfelé falatozók, ahol fekete kenyérrel szalonnás szendvicset árulnak, minden sarkon borscsot főznek.

Advertisement

Egy hónap múlva ukropok mindenütt. Gopákot táncolnak a majdanokon, és ugrálnak mindenfelé*** ahol lehet, s ott is, ahol nem szabad. Elszedik a bizniszt, „védik” a piacokat. A zsaruk ki vannak akadva. A papádat kirúgják a gyárból, mert valami Hrickó nevű lenyúlta a céget, és leépítésbe kezdett.

A hoholok megegyeztek a „szemetekkel”****, övék lesz az illegális melósok védelme, hozzák a narkót Csecsnyából, viszik az elraboltakatat a szerveik miatt Pridnyesztrovjébe, nyíltan adják el a szőke orosz “széplányokat” a kanadai emigráns tesóiknak. Bandera Oroszország Hőse lett, posztumusz kitüntetve.

Advertisement

Aztán egy éjjel kicsinálják a hídon Limonovot, de Nyomozó Bizottság nem tud hozzáférni a megrendelőhöz, mert az elvonult a hucul kis falujába a hegyek közé, az UPA veterán nagyapja házába, vedeli a horilkát, zabálja a varenyikit, és nem óhajt interjút adni a nyomozóknak.

De ez még nem a legszörnyűbb. Az Ukrán Autonóm Köztársaság új elnöke, Jaros fia Putyintól évi 40 milliárd dollár dotációt követel, ami úgy jött ki, hogy fejenként jár évi 1000 dollár, mint Csecsenföldön. És hát mit van mit tenni. Hogy összejöjjön az összeg, „optimalizálják” az oktatást, az egészségügyet, a fűtésen is spórolni kell. A kis iskoládban májusig fűtési szünidő van, a mamádat kivágták a kórházból, ahol nővér volt.

Advertisement

Az utolsó csepp a pohárban: az Egyes Csatornán bemondják, hogy egy éjszakai klub előtt megöltek egy moszkvait. A gyanúsított ukrán nemzetiségű, a zsaruk elvitték a helyi örsre. Fél óra múlva a „diaszpóra” megjelenik 10 autóval, és vagy negyvenen követelik a társuk elengedését: „Mi mindent láttunk he, há’ az a muszka maga esett rá a vascsőre, he. A fődi nem csiná’t semmit!”

Hogy legalább valamit tegyél elkeseredésedben, elmész egy tüntetésre „Elég volt etetni a hoholokat!” És ott jól eltángálnak azok a volt ukrán berkutosok, akikért úgy odavoltál a Majdan idején, de már az OMON-ban szolgálnak.

Advertisement

Hideglelősen ébredsz.

* Default City-nek csúfolják Moszkvát, hisz egy igazi moszkvics számára más város nem is létezik.

Advertisement

** horilka-pálinka

*** utalás a “ki nem ugrál, muszka” mondókára.

**** a rendőrök gúnyneve a “szemét” (muszor).