Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin a Szeligerben lezajlott ifjúsági fórumon tartott beszédében jó sok elemezni valót adott a következő időszakra az ebből élő vagy erre hajlamos sajtómunkásoknak.

Például a "Novorosszija" kifejezés használata már bejárta nem csak az orosz, hanem az angol nyelvű sajtót is.

Amit Kazahsztánnal kapcsolatban említett meg, miszerint Kazahsztánnak sohasem volt államisága (ami amúgy igaz), eddig csak a volt SZU területén váltott ki reakciókat, ilyet is meg olyat is, állásponttól, vérmérséklettől függően. Vannak, akik úgy látják, hogy ezzel megfenyegette a kazah vezetést, mintegy szemet vetve az északi területeire Kazahsztánnak, és abban reménykednek, hogy na majd most Nazarbajev elnök kurtítja a vitorlát, és a Kreml ellen fordul, védve a hűbérbirtoka mai határait.

Hiú reménynek gondolom. Sokkal inkább volt ez üzenet a kazah elnök ellenfeleinek. A putyini beszéd ezen részét elolvasva az orosz elnök azt mondta, hogy Nazarbajev az, aki létrehozta és kormányozta ezt az országot, őt nagyon tisztelem, és esetleg ha ő bukik, akkor kerül terítékre a kazah északi tartományok kérdése.

Advertisement

Nazarbajev nagy túlélő, a maga ázsiai apparatcsik módján. '86-ban meg akarta győzni a nemzeti érzelmű tüntető diákokat a tüntetések abbahagyásáról, ami nem sikerült, a tüntetést szétverték. Három évig bekkelt, amíg a Moszkvából küldött Gennagyij Kolbint eltávolítják, és 1989-re már ő a kazah főtitkár. Gorbacsov támogatója, az utolsó politbüró tagja lesz. Egyesek szerint lehetett volna a Szovjetunió miniszterelnöke is. A '91-es puccs idején épp Jelcin vendége, és mellé áll. Érdekes tény, hogy a belovezsai tanácskozás (Jelcin, Kravcsuk és Suskevics 1991 . december 8-án megegyeznek a SZU felbomlásáról) után csak 8 nappal mondja ki Kazahsztán függetlenségét.

Mindig, minden esetben várt a végsőkig, hogy hová álljon. Most egyértelműen Putyin szövetségese, országa a Vámszövetség tagja. Sok választása Kazahsztánnak amúgy sincs, arrafelé vagy orosz, vagy kínai befolyási zónában él egy kis ország.

Advertisement

Kína hozzáállását pedig az ujgurokhoz látják ám a közép-ázsiai államok, és az nem lehet nagyon vonzó. A térség országai közül Kazahsztán a leggazdagabb, köszönhetően ásványi kincseinek, ezért célpontnak épp kíváló lehet. Ezenkívül Kazahsztánnak megvannak a maga bajai a rokon népekkel is. Szomszédai a Kazahsztánhoz képest kirívóan koldusszegény Kirgízia és a lassan haldokló Iszlam Karimov vezette szintúgy szegény Üzbegisztán. Üzbegisztán lakossága 30 milliós. Kazahsztáné valamivel több, mint 17 millió. Területileg pedig? Nézzünk rá egy térképre...

Advertisement

Ami még fontos a világnak ebben a szegletében, és személyesen Nazarbajev Nurszultan Abisevicsnek - az az utódlás. A napokban Minszkbe magával vitte Karim Maszimov miniszterelnököt, akit sokak szerint utódjául jelölt. Bemutatta Putyinnak, mintegy jóváhagyást kérve. Persze, Maszimov csak ideiglenes utód lehet - egyrészt ujgur származású, ami ott számít, ki melyik törzs jurtájába jár haza - másrészt csak melegen tartja a széket Nazarbajev még kiskorú fia számára. A Nazarbajev klán felügyelete mellett persze.

Advertisement

Ennek fényében a kazah elnöknek teljesen megfelel a Kreml vazallusának státusza. Egyrészt mint Kazahsztán határainak garantálója, másrészt az utódlás lebonyolításának támogatója, felügyelője.

Ezért gondolom, hogy Putyin üzenete Nazarbajev lehetséges ellenzékének szólt. Célozva arra, mi történhet, ha valamiféle asztanai vagy alma-ati Majdan során meg akarnák buktatni akár Nurszultan Abisevicset, akár kijelölt utódját. Annak pedig, mi történhet, épp most folyik a demonstrálása a Donbasszban.