Nem nagyon vagyok képes hinni az összeesküvés elméletekben, a legtöbbjük vagy túl primitív, vagy olyan szintű konspirációt feltételeznek, ami a formállogika alapján nem működik, figyelembe véve az emberi természetet is. Ezért is vagyok olvasója a Konteó blognak és az Urbanlegendsnek.

Persze ez csak a bevezető volt az igazi témához, ami egy bizonyos eseménnyel kapcsolatban pár óra alatt szárnyra kapott elméleteket boncolgatja. Itten. Alant. A Donbassz felett lelőtt Boeing 777-esről szólna ez, illetve a Kreml vezérelte moszkvai médiák hirtelen felindulásból elkövetett elméleteiről. Láthatóan erre az esetre nem volt központi ukáz még, így több verziót is leadtak ezen TV-k, lapok, rádiók, hírportálok.

Az egyik az lett volna, hogy az ukrán fél azért lőtte le a Malaysian Airlines gépét Torez környékén, mert összetévesztették Putyin elnök különgépével, és így tulajdonképpen büntetőjogi értelemben "tévedés a célban" volt a fennforgás. Gyorsan elvetették, mert az a gép be sem lépett az ukrán légtérbe, nem is tervezték ezt, Lengyelország és Belarusz légterén keresztül repült Moszkva felé.

Aztán volt az a verzió, hogy egy ukrán vadászgép követte, és lőtte le az utasszállítót. A legsenkiházibb propagandaadó, a LifeNews még egy "szemtanút" is megszólaltatott, aki látta ezt, és a felségjelzést. Aham, 10 000 méter felett. Látta. Kukába került.

Advertisement

Girkin/Szrelok nyilatkozata szerint eleve nem is "friss" holttesteket találtak az emberei a katasztrófa helyszínén, így az nyilván provokáció volt, direkt, etc., etc. - de ez már az a szint, ami szóra sem méltó.

Maradt egy verziója a Kremlnek (hisz a dédelgetett DNR milícia, pláne esetleg épp "szabadságon levő" orosz hivatásos katonák által vezérelt eszköz nem lehetett.) A Szpasszkij torony felől nézvést nyilván nem. Az ukrán hadsereg akciója volt, direkte diszkreditálandó az "Orosz Világ" ideáját és annak harcosait.

Advertisement

No itt jön az én szkepszisem, pusztán logikailag. Véletlenül légelhárító rakétát a térségben a hadsereg nem lő ki, céplpontjai nincsenek, mivel nincs légiereje a Donyeckben székelő erőknek. Akkor direkt, mondja a végtelenül elfogulatlan és független pórázon tartott moszkvai hírcsináló közösség.

Nomármost, egy olyan döntést, hogy politikai haszonszerzés érdekében lelövünk egy baráti utasszállító gépet, abban a közegben csak az ország elnöke, egyben a hadsereg főparancsnoka hozhat meg, esetleg konzultálva a Nemzetbiztonsági Tanáccsal.

Advertisement

Ezen döntését közli a hadügyminiszterrel, aki a vezérkarnak továbbítja, majd lemegy a parancs egy hosszú parancsláncon a helyben állomásozó légvédelmi egység parancsnokához. Esetleg rövidre zárva, közvetlenül ez az alacsonyabb rangú tiszt kapja. Majd a csapata felkészül, egy rakás katona dolgozik az ügyön, kilövés jön, és pucolás.

Hány ember ez? Egy olyan struktúráról beszélünk, ami még mindig teli van a Janukovics korszakban elhelyezett aktív orosz ügynökökkel, ahol a titkosszolgálat igazgatója orosz állampolgár volt, elmenekült a korábbi elnökkel együtt Rosztovba, de egy rakás általa kinevezett tiszt dolgozik most is. Ahol a Janukovics menekülése után kinevezett fekete-tengeri flottaparancsnok pár nap után átállt, és jelenleg az orosz fekete-tengeri flotta helyettes parancsnoka. Petro, a Csokigyáros lenne olyan elvetemült, hogy ilyen döntést hozna, tudván tudva, hogyha napvilágra kerül, akkor neve örökre átkozott marad, és Ukrajna megszűnik, eltűnik a térképről.

Advertisement

Szóval hány ember kellene hozzá, hány soha ki nem nyíló száj, és meg nem remegő kéz a rakéta startjánál, úgy, hogy a következmények fatálisak lennének?

Szóval, nem vagyok híve az összeesküvés elméleteknek.