Nem nagyon vagyok k√©pes hinni az √∂sszeesk√ľv√©s elm√©letekben, a legt√∂bbj√ľk vagy t√ļl primit√≠v, vagy olyan szintŇĪ konspir√°ci√≥t felt√©teleznek, ami a form√°llogika alapj√°n nem mŇĪk√∂dik, figyelembe v√©ve az emberi term√©szetet is. Ez√©rt is vagyok olvas√≥ja a Konte√≥ blognak √©s az Urbanlegendsnek.

Persze ez csak a bevezetŇĎ volt az igazi t√©m√°hoz, ami egy bizonyos esem√©nnyel kapcsolatban p√°r √≥ra alatt sz√°rnyra kapott elm√©leteket boncolgatja. Itten. Alant. A Donbassz felett lelŇĎtt Boeing 777-esrŇĎl sz√≥lna ez, illetve a Kreml vez√©relte moszkvai m√©di√°k hirtelen felindul√°sb√≥l elk√∂vetett elm√©leteirŇĎl. L√°that√≥an erre az esetre nem volt k√∂zponti uk√°z m√©g, √≠gy t√∂bb verzi√≥t is leadtak ezen TV-k, lapok, r√°di√≥k, h√≠rport√°lok.

Az egyik az lett volna, hogy az ukr√°n f√©l az√©rt lŇĎtte le a Malaysian Airlines g√©p√©t Torez k√∂rny√©k√©n, mert √∂sszet√©vesztett√©k Putyin eln√∂k k√ľl√∂ng√©p√©vel, √©s √≠gy tulajdonk√©ppen b√ľntetŇĎjogi √©rtelemben "t√©ved√©s a c√©lban" volt a fennforg√°s. Gyorsan elvetett√©k, mert az a g√©p be sem l√©pett az ukr√°n l√©gt√©rbe, nem is tervezt√©k ezt, Lengyelorsz√°g √©s Belarusz l√©gter√©n kereszt√ľl rep√ľlt Moszkva fel√©.

Advertisement

Azt√°n volt az a verzi√≥, hogy egy ukr√°n vad√°szg√©p k√∂vette, √©s lŇĎtte le az utassz√°ll√≠t√≥t. A legsenkih√°zibb propagandaad√≥, a LifeNews m√©g egy "szemtan√ļt" is megsz√≥laltatott, aki l√°tta ezt, √©s a fels√©gjelz√©st. Aham, 10 000 m√©ter felett. L√°tta. Kuk√°ba ker√ľlt.

Advertisement

Girkin/Szrelok nyilatkozata szerint eleve nem is "friss" holttesteket találtak az emberei a katasztrófa helyszínén, így az nyilván provokáció volt, direkt, etc., etc. - de ez már az a szint, ami szóra sem méltó.

Maradt egy verzi√≥ja a Kremlnek (hisz a d√©delgetett DNR mil√≠cia, pl√°ne esetleg √©pp "szabads√°gon levŇĎ" orosz hivat√°sos katon√°k √°ltal vez√©relt eszk√∂z nem lehetett.) A Szpasszkij torony felŇĎl n√©zv√©st nyilv√°n nem. Az ukr√°n hadsereg akci√≥ja volt, direkte diszkredit√°land√≥ az "Orosz Vil√°g" ide√°j√°t √©s annak harcosait.

Advertisement

No itt j√∂n az √©n szkepszisem, puszt√°n logikailag. V√©letlen√ľl l√©gelh√°r√≠t√≥ rak√©t√°t a t√©rs√©gben a hadsereg nem lŇĎ ki, c√©plpontjai nincsenek, mivel nincs l√©giereje a Donyeckben sz√©kelŇĎ erŇĎknek. Akkor direkt, mondja a v√©gtelen√ľl elfogulatlan √©s f√ľggetlen p√≥r√°zon tartott moszkvai h√≠rcsin√°l√≥ k√∂z√∂ss√©g.

Advertisement

Nom√°rmost, egy olyan d√∂nt√©st, hogy politikai haszonszerz√©s √©rdek√©ben lel√∂v√ľnk egy bar√°ti utassz√°ll√≠t√≥ g√©pet, abban a k√∂zegben csak az orsz√°g eln√∂ke, egyben a hadsereg fŇĎparancsnoka hozhat meg, esetleg konzult√°lva a Nemzetbiztons√°gi Tan√°ccsal.

Ezen d√∂nt√©s√©t k√∂zli a had√ľgyminiszterrel, aki a vez√©rkarnak tov√°bb√≠tja, majd lemegy a parancs egy hossz√ļ parancsl√°ncon a helyben √°llom√°soz√≥ l√©gv√©delmi egys√©g parancsnok√°hoz. Esetleg r√∂vidre z√°rva, k√∂zvetlen√ľl ez az alacsonyabb rang√ļ tiszt kapja. Majd a csapata felk√©sz√ľl, egy rak√°s katona dolgozik az √ľgy√∂n, kil√∂v√©s j√∂n, √©s pucol√°s.

Advertisement

H√°ny ember ez? Egy olyan strukt√ļr√°r√≥l besz√©l√ľnk, ami m√©g mindig teli van a Janukovics korszakban elhelyezett akt√≠v orosz √ľgyn√∂k√∂kkel, ahol a titkosszolg√°lat igazgat√≥ja orosz √°llampolg√°r volt, elmenek√ľlt a kor√°bbi eln√∂kkel egy√ľtt Rosztovba, de egy rak√°s √°ltala kinevezett tiszt dolgozik most is. Ahol a Janukovics menek√ľl√©se ut√°n kinevezett fekete-tengeri flottaparancsnok p√°r nap ut√°n √°t√°llt, √©s jelenleg az orosz fekete-tengeri flotta helyettes parancsnoka. Petro, a Csokigy√°ros lenne olyan elvetem√ľlt, hogy ilyen d√∂nt√©st hozna, tudv√°n tudva, hogyha napvil√°gra ker√ľl, akkor neve √∂r√∂kre √°tkozott marad, √©s Ukrajna megszŇĪnik, eltŇĪnik a t√©rk√©prŇĎl.

Advertisement

Sz√≥val h√°ny ember kellene hozz√°, h√°ny soha ki nem ny√≠l√≥ sz√°j, √©s meg nem remegŇĎ k√©z a rak√©ta startj√°n√°l, √ļgy, hogy a k√∂vetkezm√©nyek fat√°lisak lenn√©nek?

Advertisement

Sz√≥val, nem vagyok h√≠ve az √∂sszeesk√ľv√©s elm√©leteknek.