Keleti szláv ezmegaz.
Keleti szláv ezmegaz.
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

A 102-es számú orosz bordély Örményországban - Update

Illustration for article titled A 102-es számú orosz bordély Örményországban - Update

Január 12-én a 102-es számú orosz katonai bázison szolgáló Valerij Permjakov közkatona az örményországi Gjumri városában megszökött a laktanyából.

Advertisement

Ezen a bázison, amely a második legnagyobb örmény városban áll, mintegy 5000 orosz katona szolgál. A csitai születésű Permjakov őrségből lépett le, hajnaltájban bement a Masznyikjan utca 188 szám alatti házba, ahol az Avetiszjanov család lakott, és szolgálati gépkarabélyával lemészárolta annak hat tagját. Szergej és id. Aszmik Avetiszjanovot, gyerekeiket, egyik fiuk menyasszonyát. Az áldozatok között van a kétéves Aszmik Avetiszjanov is. Egyedüli túlélő a hét hónapos Szerezsa, aki kórházban van. A szökött orosz katona ezek után magához vett a házból telefonokat, átöltözött polgári ruhába, otthagyta a Kalasnyikovját, és távozott. Megpróbált átszökni Törökországba, de az örmény-török határt őrző orosz határőrség őrizetbe vette.

Illustration for article titled A 102-es számú orosz bordély Örményországban - Update
Advertisement

Valerij Permjakov

Visszaszállították a gjumii orosz bázisra, ahol azt vallotta, hogy megszomjazván vízért ment be a házba, a család tagjait pedig azért ölte meg, mert félt, hogy jelzik a hatóságoknak a szökését.

Advertisement

Az orosz katonai bázison a hadbíróság előzetes letartóztatásba helyezte, a vád emberölés és dezertálás.

Az Oroszországi Föderáció alkotmánya szerint orosz állampolgár nem adható ki idegen államnak, azt az orosz törvények alapján kell elítélni bűncselekmény esetén. Viszont az orosz bázisra vonatkozó orosz-örmény szerződés szerint a katonákra az örmény jog az alkalmazandó, kivéve a katonai bűncselekményeket. Az első reakciója az orosz hadseregnek az volt, hogy mivel a dezertálás katonai bűncselekmény, ezért az orosz hatóságok vizsgálják ki mindkét ügyet, és orosz hadbíróságnak kell ítélkeznie a vádlott felett.

Advertisement

Az örmény hatóságok szerint viszont a bérleti szerződés jogkikötési szakasza alapján a gyilkosságokért örmény bíróság elé kell állnia Permjakovnak.

Illustration for article titled A 102-es számú orosz bordély Örményországban - Update
Advertisement

Tüntetők Gjurmiban

Január 15-én az áldozatok temetése után sokezres tömeg gyűlt össze Gjurmiban, előbb az orosz konzulátus épületénél, majd átonultak az orosz bázishoz, követelve, hogy adják ki az örmény rendőrségnek a gyilkost. A tüntetés zavargásba torkollt, 15 ember sérült meg. Orosz zászlókat égettek, jelszavakat skandáltak. A városban van Gevorg Kosztanjan legfőbb ügyész, aki megígérte a tüntetőknek, hogy eléri a vádlott kiadatását.

Advertisement

Hasonló megmozdulás volt a fővárosban, Jerevánban is, ahol az orosz nagykövetség előtt gyűlt össze a tömeg, "102-es számú orosz bordély", "A ti "lelkiségetek" megöli a mi gyerekeinket" és "Neokolonialista Oroszország" feliratú plakátokkal.

Update 2015. január 17.

Tamara Jajlojan, Permjakov ügyvédje elzárkózott eddigi védence védelmétől. Mint nyilatkozta, azért, mert a kihallgatásán a katona részletezte, hogyan támadt a kétéves és héthónapos Avetiszjanov gyerekekre a bajonettjével, miután a karabélya elakadt. Ezután a védő elhagyta az orosz bázis területét, és lelkiismereti okokra hivatkozbva visszamondta megbízását.Mint az ügyvédnő mondta, a vádlott nem tanusított megbánást.

Share This Story

Get our newsletter