Keleti szláv ezmegaz.
Keleti szláv ezmegaz.
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

706 nap fogságban

Illustration for article titled 706 nap fogságban

Nagyezsda Szavcsenkot végül kicserélték. 706 nap orosz fogság után. A boriszpoli reptérre leszállt az ukrán elnök különgépe, amely Nágyját hozta haza Rosztov na Donuból.

Advertisement

Két, eddig hivatalosan “luganszki milicistának” titulált GRU tisztért.

A csere lehetősége egy ideje a levegőben lógott, voltak egész érdekes hírek is, hogy a Kreml fegyverkereskedőt és narkócsempészt szeretne kiszabadítani, de végül a logikusnak mondható verzió valósult meg. Már ha az egész sztoriban van valamilyen logika. Kafkai, talán.

Advertisement

Végül a “normandiai formátumban” lezajlott tegnapelőtti telefonbeszélgetés során állapodtak meg sorsáról a francia elnök, a német miniszterelnök, Porosenko és Putyin.

Jerofejev és Alekszandrov kegyelmi kérvénye tegnap este érkezett meg a kijevi elnöki hivatalba, Petro Porosenko aláírta azokat, és egy különgép a két oroszt Moszkvába, a vnukovói reptérre vitte ma.

Advertisement
A GRU-sok a vnukovoi reptéren
A GRU-sok a vnukovoi reptéren

Szavcsenko nem kért kegyelmet, nem is fellebbezett a 22 éves ítélete ellen. Hírek szerint a jogi eszköz amit használtak nem a büntetésvégrehajtási cseréről szóló ukrán-orosz szerződés volt. Mármint hogy otthon üli le az orosz bíróság által kirótt ítéletet. Hanem Putyin kegyelmi kérvény nélkül megkegyelmezett ma az ukrán tisztnek.

Advertisement

Ennek a történetnek így vége, de továbbra is orosz börtönökben ül mintegy két tucatnyi ukrán politikai fogoly.

Illustration for article titled 706 nap fogságban
Advertisement

Hogy mi lesz az eddig ukrán Jeanne d’Arc-ént tisztelt Nagyezsda/Nagyija (a neve ukránul és oroszul is reményt jelent) sorsa immár politikusként (parlamenti képviselő, ne feledjük), az meg a jövő zenéje.

Share This Story

Get our newsletter