Keleti szláv ezmegaz.

706 nap fogságban

Nagyezsda Szavcsenkot végül kicserélték. 706 nap orosz fogság után. A boriszpoli reptérre leszállt az ukrán elnök különgépe, amely Nágyját hozta haza Rosztov na Donuból.

Két, eddig hivatalosan “luganszki milicistának” titulált GRU tisztért.

A csere lehetősége egy ideje a levegőben lógott, voltak egész érdekes hírek is, hogy a Kreml fegyverkereskedőt és narkócsempészt szeretne kiszabadítani, de végül a logikusnak mondható verzió valósult meg. Már ha az egész sztoriban van valamilyen logika. Kafkai, talán.

Advertisement

Végül a “normandiai formátumban” lezajlott tegnapelőtti telefonbeszélgetés során állapodtak meg sorsáról a francia elnök, a német miniszterelnök, Porosenko és Putyin.

Jerofejev és Alekszandrov kegyelmi kérvénye tegnap este érkezett meg a kijevi elnöki hivatalba, Petro Porosenko aláírta azokat, és egy különgép a két oroszt Moszkvába, a vnukovói reptérre vitte ma.

A GRU-sok a vnukovoi reptéren

Szavcsenko nem kért kegyelmet, nem is fellebbezett a 22 éves ítélete ellen. Hírek szerint a jogi eszköz amit használtak nem a büntetésvégrehajtási cseréről szóló ukrán-orosz szerződés volt. Mármint hogy otthon üli le az orosz bíróság által kirótt ítéletet. Hanem Putyin kegyelmi kérvény nélkül megkegyelmezett ma az ukrán tisztnek.

Advertisement

Ennek a történetnek így vége, de továbbra is orosz börtönökben ül mintegy két tucatnyi ukrán politikai fogoly.

Advertisement

Hogy mi lesz az eddig ukrán Jeanne d’Arc-ént tisztelt Nagyezsda/Nagyija (a neve ukránul és oroszul is reményt jelent) sorsa immár politikusként (parlamenti képviselő, ne feledjük), az meg a jövő zenéje.

Share This Story