A lengyel Nemzeti Eml√©kezet Int√©zete 2011-ben kidolgozott egy Kolejka nevŇĪ t√°bl√°s t√°rsasj√°t√©kot, amit a Trefl nevŇĪ c√©g forgalmaz Lengyelorsz√°gban. Magyarul ‚Äúsorban√°ll√°snak‚ÄĚ lehetne ford√≠tani, egyfajta szocialista Monopoly, kihegyezve a hi√°nygazdas√°gra. Minden j√°t√©kos kap egy list√°t a beszerzendŇĎ √°rukr√≥l, √©s az gyŇĎz, akinek siker√ľl megvennie vagy elcser√©lgetni m√°sokkal, sz√≥val valahogy ‚Äúmegszerezni‚ÄĚ az √∂sszes k√≠v√°nt cuccot. Ennek √©rdek√©ben sorba kell √°llni a boltokn√°l, megegyezni a spekul√°nsokkal, lecsapni a polcokra √©pp ‚Äúkidobott‚ÄĚ term√©kekre, √©s fel kell k√©sz√ľlni meglepet√©sekre.

Hol megfordul a sor sorrendje, aki elŇĎl √°llt, h√°tra ker√ľl, hol hib√°zik a sz√°ll√≠t√≥, √©s a patik√°ba krumplit hoznak, vagy valaki elŇĎre furakszik a sorban, ‚Äúengedj√©k √°t a terhes nŇĎt‚ÄĚ ki√°lt√°ssal, vagy √©ppen ‚Äúmaga itt nem √°llt‚ÄĚ k√°rty√°t kap valaki, √©s akkor elŇĎlrŇĎl. Sz√≥val mint a j√≥f√©le szovjet sorokban, ahogy eml√©kszem, az ‚Äúocseregyben‚ÄĚ, ahogy K√°rp√°talj√°n h√≠vt√°k a mindennapos idŇĎt√∂lt√©st a boltok elŇĎtt.

Advertisement

Az Unitoys nevŇĪ j√°t√©kforgalmaz√≥ c√©get nemr√©g figyelmeztett√©k, hogy a nagyon n√©pszerŇĪ orosz verzi√≥j√°t a j√°t√©knak, az Ocseregy n√©ven fut√≥, szovjet nevekkel oper√°l√≥ kl√≥nj√°t a Roszpotrebnadzor (fogyaszt√≥v√©delem) be k√≠v√°nja tiltani Oroszorsz√°gban , mivel a hat√≥s√°g csinovnyikjai szerint az ‚Äúszovjetellenes‚ÄĚ.

A balh√©t √ļgy tŇĪnik nem is maga a t√°bl√°s j√°t√©k v√°ltotta t√°n ki, hanem a Nemzeti Eml√©kez√©s Int√©zete eln√∂k√©nek, ŇĀukasz KamiŇĄskinek a j√°t√©k le√≠r√°s√°ban szereplŇĎ p√°r mondata:

Advertisement

‚ÄúFelvil√°gos√≠t√≥ eszk√∂z, amely megismerteti a j√°t√©kosokat azokkal a realit√°sokkal, amelyekben sok √©vig √©ltek a lengyelek, √©s eml√©keztetni arra, mivel j√°rt a r√°juk erŇĎltetett kommunista rezsim.‚ÄĚ

√ćgy lesz ‚Äúdeficit‚ÄĚ - ahogy a hi√°nycikkeket h√≠vt√°k a SzU-ban, ma egy j√°t√©k, ami arr√≥l az idŇĎrŇĎl sz√≥l, mikor szinte minden ebbe a kateg√≥ri√°ba esett.