Keleti szláv ezmegaz.
Keleti szláv ezmegaz.
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

A norvég aki finn hegyről jönne le

Illustration for article titled A norvég aki finn hegyről jönne le

K.Európai polgárként az ember megszokja, hogy minden országban vannak, akik leszelnének egy darabot a szomszédból.

Advertisement

Időnként ez meg is történik, és acsaroghatnak a népek megint egymásra. Fönn, északon teljesen érthetetlen emberek is élnek, akik viszont jó szomszédsági alapon épp átadnának kis földet másnak. Igaz, ott nem volt soha szögesdrót, meg aknamező a határsávban. Nem ex-szovjet témájú poszt, bár Finnország az Orosz Birodalom része éppen volt.

Norvég polgárok kezdeményező csoportja aláírásokat gyűjt, hogy módosítsák kicsinykét a norvég-finn határt. Annak érdekében, hogy a Halti (finnül Haltitunturi) nevű hegy csúcsa Finnországhoz kerüljön. Ha sikerül nekik, akkor ez lenne Suomi legmagasabb pontja.

Advertisement

A facebook csoportjukban az önzetlen vikingek azt írják, hogy Finnország az ezer tó országaként ismert, de hegyeik azok nincsenek. Norvégiában viszont majd 300 olyan csúcs is van, melyek elérik a 2000 métert.

Finnország függetlenségének 100. évfordulójára- amit jövőre ünnepelnek – a csoport tagjai szeretnék odébb rakni 20 méterrel a határt, hogy így a csúcs (1365 méter) immár finn területre essen. Terveik szerint 0,05 négyzetkilométernyi területet vesztene Norvégia. Szerintük ez a norvégok jóindulatának jeleként fog majdan bevonulni a történelembe.

Advertisement

A főszervező egy nyugdíjas helytörténész, Bjørn Geirr Harsson , aki a királyság kartográfiai intézetét is megkereste az ügyben, a határ lehetséges új nyomvonalát kidolgozandó.

Share This Story

Get our newsletter