Alekszej Navalnij Borisz Nyemcov temetésének napján nyilvánosságra hozott levelének fordítása.

Alekszej Navalnij

Borisz Nyemcov meggyilkolásáról

Advertisement

"Ma temetik Borisz Nyemcovot. Elb√ļcs√ļzni TŇĎle nem tudok, a moszkvai b√≠r√°k k√∂z√∂lt√©k velem, hogy semmi rendk√≠v√ľli nem t√∂rt√©nt, ami miatt a k√∂zigazgat√°si elz√°r√°somat p√°r √≥r√°ra fel kellene oldani.

Nos, ez azt jelenti, hogy elmegyek majd Hozz√° a Trojekurovszkoje temetŇĎbe k√©sŇĎbb ‚Äď ideje most m√°r mindekire lesz.

N√©h√°ny napig gondolkoztam errŇĎl az eg√©szrŇĎl, √©s most szeretn√©m megosztani a gondolataimat.

Advertisement

√Črzelmek n√©lk√ľl, amennyire ez lehets√©ges.

1. Úgy vélem, hogy Nyemcovot kormányzati szervezet tagjai (titkosszolgálatok) vagy pro-kormányzati szervezet tagjai ölték meg, az ország politikai vezetésének parancsára (ide értve Vlagyimir Putyint).

A kérdés csak az, hogyan fogalmazódott meg ez a parancs:

 • meg kell √∂lni√ľk Nyemcovot vagy
 • v√©gre kell hajtani egy nagy port felverŇĎ akci√≥t

2. El√©g m√°r annak a butas√°gnak a hajtogat√°s√°b√≥l, hogy ‚ÄěBoriszt a gyŇĪl√∂let atmoszf√©r√°ja √∂lte meg"! Milyen atmoszf√©ra? A gyŇĪl√∂let atmoszf√©r√°j√°ban √©l√ľnk 2007 √≥ta, de az utols√≥ h√≥napokban azt l√°tjuk, hogy extremista-terrorista pro-korm√°nyzati csoportok szervezeti fel√©p√≠t√©se zajlik, amelyek ny√≠ltan deklar√°lt c√©lja az ellenz√©k elleni k√ľzdelem ott, ahol a rendŇĎrs√©g nem tud fell√©pni.

Advertisement

A legszembe√∂tlŇĎbb √©s legegy√©rtelmŇĪbb p√©ld√°k:

 • Szak√°llas kadirovista huronok automat√°kkal a stadionban. Egyenesen t√∂rv√©nytelen harci szervezet, amelyet a F√∂der√°ci√≥ egyik tagj√°nak eln√∂ke vezet, aki jog szerint m√©g a Rendk√≠v√ľli Helyzetek Miniszt√©rium√°hoz tartoz√≥knak sem parancsolhat. Ny√≠lt t√∂rv√©nyszeg√©s, amelyet √©lvezettel nagy√≠tottak fel az √°llami TV ad√≥k.
 • Ez az Antimajdan, amely kor√°bbi anal√≥gi√°it√≥l abban k√ľl√∂nb√∂zik, hogy nem 500 rubeles t√∂megbŇĎl √©s futballhulig√°nokb√≥l √°ll, hanem 500 rubeles t√∂megbŇĎl √©s a legval√≥dibb Moszkva k√∂rny√©ki bandit√°kb√≥l √©s rajderekbŇĎl (c√©gek, t√°rsas√°gok, ingatlanok erŇĎszakos m√≥don val√≥ tulajdon√°nak megszerz√©s√©re szakosodott bŇĪn√∂zŇĎk - a szerk.), akiknek sok hatalma volt Gromov korm√°nyz√≥ idej√©n, de kiszor√≠tott√°k ŇĎket a perif√©ri√°ra az utols√≥ √©vekben. √Čs most felhaszn√°lj√°k ŇĎket, √©s √∂r√∂mmel szolg√°lnak.

Advertisement

K√©rdezzenek meg b√°rmely moszkvaalji politikus-√ľzletembert a ‚Äěgromovi afg√°nok" √ľgyecsk√©irŇĎl, sok √©rdekeset fognak hallani.

√Čs hogy vil√°gos legyen a pszichol√≥giai portr√©, n√©zz√©k meg ezt a vide√≥t, ahol egy antimajdanovista ‚Äď aki a kor√°bbi korm√°nyz√≥ vŇĎje ‚Äď elmes√©li, honnan is van a p√©nze.

√ćme, ezek a szervezŇĎd√©sek az√©rt alakultak, hogy terrorcselekm√©nyeket k√∂vessenek el, mint ami √©jjel t√∂rt√©nt a Moszkvoreckij h√≠don.

Advertisement

3. Az extremista-terrorista szervezetek melyekrŇĎl √≠rok, nem egy ‚Äěnem kimondott ig√©ny"-re v√°laszul j√∂ttek l√©tre, hanem egyenesen a Kremlben tartott tan√°cskoz√°sokon.

Ez nem √∂n√°ll√≥ jelens√©g, hanem Putyin, Patrusev, Ivanov, Bortnyikov, Vologyin, ki is van ott m√©g? Meghallgatt√°k, eld√∂nt√∂tt√©k: l√©trehozni, megerŇĎs√≠teni, k√∂lts√©gvet√©st r√° elk√ľl√∂n√≠teni, tev√©kenys√©g√ľket n√©pszerŇĪs√≠teni. √Čs egy ilyen tan√°cskoz√°son kimondatott ‚Äď ki kell adni a parancsot egy hangos akci√≥ra.

4. K√©rem, hagyjuk m√°r abba az √°lszent hazudoz√°st arr√≥l, hogy ‚ÄěPutyinnak nem √©rdeke".

Advertisement

A római pápának, nyilván annak az érdeke.

Putyinnak meg semmi sem az érdeke.

Kasin meg√∂l√©s√©nek k√≠s√©rlete ‚Äď nem √©rdeke, az √©rtelem n√©lk√ľli √©s meg√°ll√≠thatatlan beb√∂rt√∂nz√©sek ‚Äď nem √©ri meg, a v√°laszt√°sok elcsal√°sa magas n√©pszerŇĪs√©g mellett ‚Äď nem √©rdeke, b√°rmely t√°mad√°s, ami ellenz√©kiek ellen ir√°nyul - nem √©rdeke, √©s √≠gy tov√°bb.

Advertisement

De mindez az√©rt zajlik pont, mert √©rdeke. Ne hazudjunk magunknak. Meg√©ri. A f√©lelemnek nŇĎnie kell, a gazdas√°gi probl√©m√°kat kompenz√°lni kell rendŇĎrs√©gi kontrollal. EgyszerŇĪen ha a b√ľntetŇĎ√ľgyek kre√°l√°sa a retteg√©snek azt a fok√°t ami sz√ľks√©ges, nem √©ri el, akkor demonstrat√≠v erŇĎszakra van sz√ľks√©g, mert m√°sk√©pp a ‚ÄěmenŇĎs√©gedben" senki sem fog hinni.

Ahogy a sz√≠nh√°z klasszikusai mondt√°k: ha az elsŇĎ felvon√°sban megjelennek az antimajdan bandit√°i, vagy szak√°llas baszmacsok (k√∂z√©p-√°zsiai muzulm√°n l√°zad√≥k voltak a polg√°rh√°bor√ļ sor√°n - szerk.), akkor a harmadik felvon√°sban el kell kezdeni√ľk lŇĎni.

Azok, akik szerint ‚ÄěPutyinnak nem √©rdeke", elmehetnek abba a sarokba, ahol a ‚ÄěDuvaliernek nem √©ri meg gyilkosokat haszn√°lni", ‚ÄěSzt√°linnak nem √©ri meg a v√∂r√∂s terror" √©s ‚ÄěPinochet csak az√©rt gyŇĪjt√∂tte √∂ssze az embereket a stadionokban, hogy focit j√°tsszanak" h√≠vei √°llnak.

Advertisement

Megéri Putyinnak. Nyissanak ki egy történelemkönyvet, ott épp ez van írva.

5. Ide tartozik m√©g annak a megvitat√°sa, hogy ‚ÄěNyemcov nem volt n√©pszerŇĪ, nem volt befoly√°sa, mi√©rt kellett volna meg√∂lni?"

No, fejben sorolj√°k fel azon akt√≠v sziszt√©m√°n bel√ľli vagy sziszt√©m√°n k√≠v√ľli ellenz√©kieket, √©s √°ll√≠tsanak √∂ssze egy n√©vsort, akinek nagyobb befoly√°sa van, mint Nyemcovnak volt. Akiknek r√°hat√°sa van a dolgokra, √©s gondokat okoznak a hatalomnak, amiket nem tud egy telefon megoldani a KremlbŇĎl az ‚Äěellenz√©kinek" vagy a fŇĎn√∂k√©nek.

Advertisement

√Ėt nevet sem tal√°lnak.

Nem a n√©hait megsz√©p√≠tŇĎ szavak miatt, hanem j√≥zan √©rt√©kel√©sk√©nt megerŇĎs√≠tem: Borisz egyike volt a legprobl√©m√°sabb politikusoknak a Kreml sz√°m√°ra.

 • egyike volt azoknak, akik megvil√°g√≠tott√°k Putyin √©s k√∂zeli k√∂r√©nek korrupts√°g√°t, konkr√©t neveket kimondva. Sokan vannak akik √≠gy tesznek? N√°lunk csak √ļgy megengedett besz√©lni a korrupci√≥r√≥l, mint ‚Äějelens√©grŇĎl".
 • j√≥l kiismerte mag√°t azokban a Kreml sz√°m√°ra f√°jdalmas t√©m√°kban, mint a Gazprom, az √ľzemanyag-energetikai komplexum, stb. A besz√°mol√≥i (mind t√°rsszerzŇĎk√©nt mind √∂n√°ll√≥an) ‚Äď a legfajs√ļlyosabb agit√°ci√≥s dokumentumok k√∂z√© tartoznak az ut√≥bbi √©vekben, s ezek a vezet√©st ŇĎr√ľletbe kergett√©k, pontosan tudom.
 • konzisztens liber√°lis volt, nyitott a dial√≥gusra minden politikai erŇĎvel. Norm√°lisan kommunik√°lt mind a nacionalist√°kkal, mind a balosokkal.
 • (nagyon fontos) hajland√≥ volt a v√°laszt√°sokon indulni √©s nem f√©lt elbukni azokat. √Čs nem az volt a poz√≠ci√≥ja, hogy ‚ÄěmenŇĎ vagyok, ez√©rt csak az eln√∂k (√Āllami Duma) v√°laszt√°sokon indulok.
 • Szocsiban √©s Jaroszlavban a kamp√°nya el√©gg√© sikeres volt, csak hamis√≠t√°sokkal siker√ľlt harcolni ellene.
 • tudnak olyan ellenz√©ki frakci√≥r√≥l, amely egy region√°lis t√∂rv√©nyhoz√≥ test√ľletben hallatva hangj√°t arra k√©nyszer√≠tett mindenkit, hogy sz√°molni kelljen vele √©s el√©rte a lev√°lt√°s√°t a korm√°nyz√≥-helyettesnek? √Čn tudok. A frakci√≥ neve: Borisz Nyemcov a jaroszlavi dum√°ban.
 • tudott b√°nni a sajt√≥val √©s tudott √ļj info-technol√≥gi√°kat haszn√°lni (mutassanak egy ‚Äěbefoly√°sost", akinek t√∂bb feliratkozott olvas√≥ja van facebookon).
 • a vide√≥anyagai, amiket Martinjukkal k√©sz√≠tettek milli√≥s n√©zetts√©gŇĪek, egy√©bk√©nt.

6. Azon verzi√≥k tarthatatlans√°ga, amiket a Nyomoz√≥ Bizotts√°g hamis-t√°bornok√°t√≥l hangzottak el, m√©gjobban r√°mutatnak a ‚Äěkremli nyomra".

Advertisement

Valami IGIL (Iszlám állam), gyilkosság provokációból, mi ez a hazugság?

Sajnos, mivel a Nyomoz√≥ Bizotts√°g kiz√°r√≥lag b√ľntetŇĎ√ľgyek fabrik√°ci√≥j√°val, √©s valami PR-szem√©t l√©trehoz√°s√°val foglalkozik, mint √ľgyek v√©gtelen sor√°nak ind√≠t√°sa a ‚Äěgenoc√≠dium √©s a pravij szektor" t√°rgy√°ban, semmi nem v√°rhat√≥ tŇĎl√ľk hazugs√°gon √©s a gyilkoss√°g szervezŇĎinek kimos√°s√°n k√≠v√ľl.

Megint csak, messze ne menj√ľnk, a Kasint √©rt t√°mad√°sra el√©g eml√©kezni. Milyen hasznos verzi√≥kat dolgoztak ki, kiv√©ve a szemmel l√°that√≥t: Turcsakot √©s Jakemenk√≥t. A nyomoz√≥ hat√≥s√°g ŇĎket v√©di.

Advertisement

Itt is √≠gy lesz. K√©pzelj√©k el, meg√°llap√≠tja a Ny.B., hogy Nyemvcovot ‚Äěantimajdanist√°k" √∂lt√©k meg vagy a menetrendszerinti ‚ÄěOroszorsz√°g hŇĎsei" Csecsenf√∂ldrŇĎl.

Tov√°bb mi van? Bejelentik. De h√°t √©rtj√ľk, hogy m√©g hamarabb hozz√°k nyilv√°noss√°gra, hogy Berezovszkij m√©g hal√°la elŇĎtt megtervezte a mer√©nyletet.

7. Az egyetlen olyan verzi√≥, amelyben nem √©rintett a sz√∂vets√©gi hatalom, √©s amelyet komolyan lehet venni - a region√°lis hatalom volt. Nyemcov komolyan belek√∂p√∂tt a jaroszlavi megye korm√°nyz√≥inak √©s a helyi bandit√°knak a leves√©be. Borja az √∂sszes ut√≥bbi tal√°lkoz√°sunkkor besz√©lt arr√≥l, milyen machin√°ci√≥kat siker√ľlt felfednie √©s mennyire gyŇĪl√∂li a megye vezet√©se Ňźt.

Advertisement

8. T√©vedhetek? √Čn a saj√°t verzi√≥mr√≥l meg vagyok gyŇĎzŇĎdve, de mindenki t√©vedhet.

Az egyetlen ami meg tudja c√°folni a verzi√≥mat ‚Äď az √ľgy gyors felder√≠t√©se √ļgy, hogy nem csak a v√©grehajt√≥kat, de a megb√≠z√≥kat is megnevezik. Ny√≠lt t√°rgyal√°s, az √ľgy iratainak nyilv√°noss√°gra hoz√°sa, az operat√≠v anyagokat is bele√©rtve. Semmilyen √°llamtitok itt nem lehet. Ha tartalmaznak majd az anyagok szem√©lyes √©rz√©kenys√©gŇĪ inform√°ci√≥kat, akkor a rokonoknak √©s az √ľgyv√©deknek hozz√°f√©r√©st kell adni hozz√°juk, s majd ŇĎk lehetnek sz√°munkra a garancia, hogy nincsenek s√∂t√©t foltok, sem kirad√≠rozott lapok Borisz Nyemcov meggyilkol√°s√°nak nyomozati anyagaiban."