Voltak-e tervei Moszkv√°nak Janukovics buk√°s√°ra?

A Novaja Gazeta nevŇĪ moszkvai √ļj√°g megjelentetett egy birtok√°ba ker√ľlt dokumentumot, amely Janukovics ukr√°n ex-eln√∂k utols√≥ napjaiban tekinti √°t az ukrajnai helyzetet, √©s terveket tartalmaz, milyen teendŇĎi vannak Oroszorsz√°gnak a szomsz√©dos √°llamban.

FŇĎ √©rdekess√©ge, hogy a ‚ÄěB√ľszkes√©g forradalma" ekkor m√©g nem gyŇĎz√∂tt Kijevben, m√©g Putyin sz√∂vets√©gese az eln√∂k, m√©g ha tr√≥nja √©s arany wc-kef√©je inog is. M√°r ekkor kialakulnak a kont√ļrjai a k√©sŇĎbbi orosz beavatkoz√°snak, igaz m√©g csak pap√≠ron.

A lap oknyomoz√≥ √ļjs√°g√≠r√≥i szerint ez a dokumentum febru√°r 4. √©s febru√°r 12. k√∂z√∂tt eljutott az orosz eln√∂ki adminisztr√°ci√≥hoz.

Advertisement

Az √ļjs√°g √ļgy v√©li, az akci√≥tervet Konsztantyin Malofejev ‚Äěpravoszl√°v oligarcha" k√∂rnyezet√©ben √≠rt√°k meg, az ŇĎ szem√©lyes r√©szv√©tel√©vel. Malofejev kor√°bbi alkalmazottja volt Igor Girkin/Sztrelkov, aki egy idŇĎben a Donyecki N√©pk√∂zt√°rsas√°g had√ľgyminiszter√©nek h√≠vta mag√°t √©s Alexandr Borodaj is, aki pedig a DNR minisztereln√∂ke c√≠mmel dicsekedett, t√°voz√°s√°ig. Malofejev a kialakul√≥ v√°ls√°g elej√©n, a kr√≠mi esem√©nyektŇĎl kezdve "elvitte a balh√©t", √≠gy k√∂nnyebb volt a Kremlnek mosnia kezeit.

Az irat azzal kezdi, hogy Janukovics √©s k√∂rnyezete nagyon gyors √ľtemben vesz√≠ti el a hatalm√°t, √©s az EU √©s az USA ‚Äěgeopolitikai intrik√°ba" kezdett annak √©rdek√©ben, hogy felossz√°k Ukrajn√°t, √©s r√©szeit bel√©ptess√©k az EU-ba. Mindek√∂zben a volt ukr√°n eln√∂k√∂t ‚Äěalacsony mor√°lis szintŇĪ, gyenge akarat√ļ" figur√°nak √≠rj√°k le.

Advertisement

H√°rom hatalmi t√©nyezŇĎt vesznek figyelembe a szerzŇĎk Kijevben: Janukovics √©s k√∂re, a leg√°lis ellenz√©k √©s azok t√°mogat√≥ oligarch√°i, valamint a Majdan mozgalom, amelyet szerint√ľk nem ellenŇĎriz a leg√°lis ellenz√©k, annak vez√©rei futball-ultr√°k √©s bŇĪn√∂zŇĎk, a brit √©s lengyel titkosszolg√°lat pedig mozgatja a sz√°lakat a h√°tt√©rben.

Lesz√∂gezik, hogy Janukovics rezsimje menthetetlen √©s semmilyen orosz t√°mogat√°s nem tarthatja fenn, ez√©rt m√°s √ļtra kell l√©pnie Moszkv√°nak, pragmatikus Ukrajna-politik√°t kialak√≠tania.

Advertisement

Donyeck

Az irat alapj√°n Oroszorsz√°gnak k√∂teless√©ge beavatkoznia annak √©rdek√©ben, hogy ne vesz√≠tse el egyr√©szt az ukr√°n g√°zpiacot, valamint a g√°zvezet√©kek feletti ellenŇĎrz√©st, melyek Eur√≥p√°ba vezetnek. Mivel - folytatj√°k a szerzŇĎk - ez hatalmas vesz√©lyt jelent a Gazpromra, s √≠gy a teljes orosz gazdas√°gra is.

Ezt elker√ľlendŇĎ a keleti √©s d√©li megy√©kben olyan mozgalmak l√©trehoz√°s√°r√≥l sz√≥l a dokumentum, amelyek fell√©pnek az orsz√°g f√∂deraliz√°ci√≥j√°√©rt, majd bel√©p√©s√ľk√©rt a V√°muni√≥ba, v√©g√ľl a teljes egyes√ľl√©s√©rt Oroszorsz√°ggal.

Advertisement

√Āttekintve a lehetŇĎs√©geket, elsŇĎsorban a Kr√≠met eml√≠tik a szerzŇĎk, ahol a szeparatista folyamatoknak m√°r megvan a b√°zisa, majd Harkov k√∂rny√©k√©t, Luganszk, Zaporozsje, Nyikolajevszk, Dnyepropetrovszk megy√©it, kisebb es√©llyel pedig a Herszoni √©s Odesszai r√©gi√≥t eml√≠tik. Kihagyj√°k a Szumi megy√©t, mivel ott a v√°laszt√≥k nagy t√∂megben Tyimosenk√≥ Batykivscsina p√°rtj√°t t√°mogatj√°k, √©s Donyecket, mivel azt Ahmetov √©s k√∂r√©nek hŇĪb√©rbirtok√°nak tekintik, akit - azzal, hogy elvesztheti b√°zis√°t ott - nem akarn√°nak ellens√©gg√© tenni.

Luganszk

A fent le√≠rt szcen√°ri√≥ eset√©n a vesz√©lyeket elbagatelliz√°lj√°k a szerzŇĎk, viszont felhoznak egy rak√°s pozit√≠vumot, ami erŇĎs√≠theti Oroszorsz√°got:

√öj demogr√°fiai tartal√©kokhoz jut a Kreml, helyettes√≠theti az eddigi vend√©gmunk√°sokat K√∂z√©p-√Āzsi√°b√≥l szl√°v gazdas√°gi bev√°ndorl√≥kkal, akiknek a k√©pzetts√©ge is j√≥val magasabb, mint a jelenlegi ‚Äěgasztarbajterek√©".

Advertisement

Kelet-Ukrajna ipari potenci√°lja, √ľzemei majd az orosz gazdas√°g GDP-j√©t n√∂velik, √©s a haditechnikai gy√°rak termel√©s√©vel k√∂nnyebb lesz a hadsereg moderniz√°l√°sa.

A korábbiakban említett gázvezetékek birtoklása.

√Čs a legfontosabb, az Oroszorsz√°gi F√∂der√°ci√≥ k√∂r√ľl kialakult "integr√°ci√≥s t√©r" megn√∂vekszik, √©s geopolitikailag visszakapja a Kreml Kelet- √©s K√∂z√©p-Eur√≥p√°ban a kor√°bban elvesztett vezetŇĎ szerep√©t.

Advertisement

A tov√°bbiakban a PR m√≥dszerekrŇĎl √©s arr√≥l √≠r a dokumentum, milyen eszk√∂z√∂kkel kell el√©rni, hogy Moszkva tettei olyan sz√≠nben tŇĪnjenek fel, mintha csak √©s kiz√°r√≥lag v√°laszolnia kellene a kih√≠v√°sokra, ezzel teremtve mor√°lis alapot.

A terv röviden tehát:

  • a c√©lr√©gi√≥kban oroszp√°rti megmozdul√°sokat szervezni, amelyek el√≠t√©lik a k√∂zponti hatalmat
  • hangs√ļlyozni, hogy ezek az emberek nem akarnak a ‚ÄěMajdan t√ļszai" lenni
  • ezen mozgalmaknak ‚Äěpolitikai legitimit√°st" √©s ‚Äěerk√∂lcsi jogalapot" k√∂lcs√∂n√∂zni m√©diah√°tt√©rrel
  • el√©rni, hogy egyszerŇĪs√∂dj√∂n a n√©pszavaz√°sokra vonatkoz√≥ ukr√°n t√∂rv√©nykez√©s, az utcai akci√≥k seg√≠ts√©g√©vel t√∂bbek k√∂z√∂tt
  • k√∂vetkezŇĎ f√°zisban f√∂deraliz√°ci√≥t, sŇĎt ak√°r konf√∂deraliz√°ci√≥t kell a t√ľntetŇĎknek k√∂vetelni√ľk
  • a Kr√≠m √©s a d√©l-keleti r√©gi√≥k V√°muni√≥ba val√≥ bel√©p√©s√©t hirdetni, ak√°r Kijev n√©lk√ľl, annak ellen√©re is
  • ‚Äělegitim" √©s ‚Äěbecs√ľletes" referendumok lebonyol√≠t√°sa az √∂nrendelkez√©srŇĎl, majd egyes√ľl√©s√ľkrŇĎl Oroszorsz√°ggal
  • akt√≠v PR t√°mogat√°sa ezen t√∂rekv√©seknek mind az ukr√°n, mind az orosz m√©di√°kban.

Az irat nem tartalmaz semmit Novorosszij√°r√≥l, az ‚ÄěOrosz Vil√°gr√≥l", az ‚Äěoroszajk√ļak v√©delm√©rŇĎl", ‚ÄěOrosz Tavaszr√≥l" ‚Äď csak hidegv√©rŇĪ gazdas√°gi √©s geopolitikai c√©lt√©telez√©s.

Advertisement

A szentp√©terv√°ri Televizor egy√ľttes Gazprombajter c. sz√°ma: