Egyik kedvenc bohócom az orosz politikában Zsirinovszkij, a Liberális Demokrata Párt (maga a név is vicc) elnöke.

A másik Eduard Limonov, korábban a Nacionál-Bolsevik Párt, ma a Másik Oroszország vezére, de neki most nincs köze a történethez.

Szóval Vlagyimir Wolfovics Zsirinovszkij nagy mókamester, folyamatos botrányhős, időnként felosztaná Ukrajnát szomszédai között vagy arról beszél, hogy orosz katonacsizmákat fog mosni az Indiai Óceán, egy jelenség, na.

Pártjában úgy tűnik egyesek megelégelték, hogy folyton a Főnök van reflektorfényben, és Mihail Degtyjarev Duma képviselő úgy döntött, előtérbe lép. Zsirik- ahogy hívni szokták- eddig csak a közelkülföldet (orosz terminológia a volt SzU területén levő államokra), néha Lengyelországot vagy Finnországot, esetleg harmadik világbeli országokat fenyegetett, támasztott igényt azok területeire, Degtyjarev viszont egyből az USA bajszát akarja megrángatni.

Hivatalos megkeresést adott be az orosz külügynek a kaliforniai Fort Ross státuszáról, mivel úgy gondolja, hogy törvénytelenül került az Egyesült Államok birtokába. Arra készül szavai szerint, hogy a Legfelsőbb Választottbíróságon beperli Kalifornia Államot, és mikor a terület visszatér orosz fennhatóság alá, akkor Iszkender ballisztikus rakétákat kell telepítenie ott Oroszországnak. A memóriájával gondok lehetnek, mert idén olvasztották be a Legfelső Választottbíróságot a Legfelső Bíróságba, megszüntetve azt, és hát ez az LDRP képviselő is megszavazta a törvénymódosítást.

Advertisement

Fort Ross (Крѣпость Россъ) 1812 és 1842 az Orosz-Amerikai Társaság kolóniája volt. A Társaság prémvadász és bálnavadász flottájának termelt élelmiszert, de gyakorlatilag egész működése során veszteséges befektetésnek bizonyult.

1842-ben vásárolta meg a Társaságtól John Sutter 30.000 dollárért. Több tulajdonosváltást követően ma Kalifornia Állam a tulajdonos, és itt működik a Fort Ross Állami Történelmi Park.

Degtyjarev szerint ezt a pénzt Sutter nem fizette ki, ezért az ügylet semmis, és az Oroszországi Föderáció mint az Orosz Birodalom jogutódja igényt tarthat a területre.

Sutter életrajzírója szerint (Albert L Hurtado: John Sutter,2006) viszont a nevében eljáró ügynöke, Peter Burnett 1849-ben kifizetett a Társaság ügynökének, William M. Steuartnak 19.788 dollárt papírpénzben és aranyban, ami a "fennmaradó tartozás" rendezése volt Fort Ross-ért és a Bodega öbölért.

Ez az igény annyi sebből vérzik, hogy csak néhány apróságot kellene megemlíteni. Kezdjük azzal, hogy az Oroszországi Föderáció az Orosz Birodalom jogutódja lenne. A Szovjetunió megalakulása után, azaz 1922-től azon az állásponton volt, hogy nem jogutódja a cári birodalomnak, ennek szellemében nem is vállalta át annak államadósságát, nem fizetett az államkötvényekért és ignorálta annak szerződéseit. A Szovjetunió jogutódja ugyan az Oroszországi Föderáció, de csak részlegesen, mert rajta kívül van még 14 jogutód. De ez csak egy gikszer.

Advertisement

A másik magánjogi természetű, mégpedig az, hogy Sutter az Orosz-Amerikai Társaságtól vette meg a birtokot. A Társaságot pedig 1867-ben, Alaszka megvásárlásával egyidejűleg megvette a San Francisco-i székhelyű Hutchinson, Kohl & Company, amely nevét hamarosan Alaska Commercial Company-ra módosította, ami a mai napig működik. Tehát, amennyiben feltételezzük, hogy annó a XIX. század közepén volt némi nemfizetési probléma a kaliforniai birtok átadásakor, (és félretesszük az elévülés meg a későbbi jóhiszemű szerzők problémáját), aki jogosult lenne bármilyen lépést tenni, az egy Alaszkában bejegyzett részvénytársaság, de semmiképp sem az orosz állam.

A jóképességű liberális-demokrata képviselő (a fotón elnökével) még belengette, hogy az alaszkai adásvétel ügyét is meg kell vizsgálni.

Kíváncsian várom, mikor kerül sor a Hawai szigeteki Fort Elizabeth (Форт Елизаветы) visszakövetelésére, vagy éppen hogyan szerzi vissza Kínától Lüshun Portot, a korábbi Port Arthurt (Порт-Артур).