Az utóbbi pár napban három poszt-szovjet országban is a főpolitikai hír egy megyei kormányzó kinevezése lett.

Oroszország, Ukrajna és Grúzia újságjai azzal vannak tele, hogy Mikheil Szaakasvilit, a grúz ex-elnököt az Odessza megyei közigazgatás vezetőjévé (de a köznyelv csak kormányzónak hívja a posztot) nevezte ki Porosenko elnök, aki régi jó ismerőse az egyetemi évekből.

Érthető, ha hír igazán Misa – ahogy becézik – ukrán állampolgárságából és állami tisztségéből lett, hisz messze a legismertebb grúz politikus nemzetközi viszonylatban. Az utóbbi másfél évben azonban jópár korábbi grúz hivatalnok kapott Ukrajnában megbízatást, és többségük a rendszerszintű reformokkal foglalkozik a „fogadó” országban.

Advertisement

„Ki az a nemnormális, aki Odesszába ment volna kormányzónak? Mindenki azt mondta nekem, hogy Grúzia az kispálya volt ahhoz képest, ami Ukrajnában zajlik, és úgysem sikerül semmit változtatni. De arra születtünk, hogy a lehetetlent is megvalósítsuk” – mondta az ex-elnök beszédében a Promiszto fórumon Kijevben.

Szaakasvili kinevezéseére már reagált Kolomojszkij, Dnyepropetrovszk korábbi kormányzója, akinek partnerét váltotta le Porosenko az odesszai tisztségről, mégpedig a fura oligarcha szerint Misa majd feladja Odesszát az oroszoknak, és úgy kell a várost aztán visszafoglalni.

Medvegyev orosz miniszterelnök egyenesen „bohóc show”-nak nevezte a volt csapi határőr új tisztségét, és twitter posztja alapján hirtelen még ukránul is megtanult, mert ezen a nyelven írta, hogy sajnálja Ukrajnát (azt, hogy az országa hadserege harcol és gyilkol ott, láthatóan nem sajnálja az aluszékony exelnök-miniszterelnök).

Porosenko és Szaakasvili az utóbbi beiktatásán

Ukrajnán belül is megoszlanak a vélemények a honosított kormányzóról. Vannak, akik szerint még ha az odesszai megye nem sokkal kisebb is területre és népességre mint Grúzia, de egy ilyen szintű politikusnak nem elég fontos, és a központi kormányzatban lenne a helye, mondjuk miniszterelnök-helyettesként. (Egyes hírek szerint korábban fel is ajánlotta Jacenyuk kormányfő neki, de nem fogadta el).

Advertisement

Mások úgy vélik, hogy nem korrekt, hogy egy külföldi politikus kapja ezt a fontos régiót, aki az állampolgárság megszerzésével egyből azt is kizárta, hogy kiadható legyen a mai grúz kormánynak, amely büntetőügyet kezdeményezett ellene.

Mint írtam volt, Szaakasvili elődje Odesszában Kolomojszkij üzleti partnere és protezsáltja, Igor Palica volt. Kolomojszkijt még márciusban leváltotta az elnök a dnyepropetrovszki adminisztráció éléről, az Ukrnafta botrány kapcsán.

Misa kinevezése sokak szerint a Kolomojszkij klán (Privat csoport) elleni támadás folytatása is részben. Porosenko így még egy politikai szereplőtől megszabadult, akit Dnyipro korábbi fura ura ellenőrzött. És semmi sem zárja ki, hogy Szaakasvili a későbbiekben ne vállaljon a kormányzatban is valamilyen fontos posztot.

A tbiliszi elnöki palota korábbi lakója korántsem az első ukrán csinovnyik, aki a kis kaukázusi országból érkezett. A „grúz expanzió” még 2014 őszén indult el, amikor Porosenkó elnök pártja, és a kormányfő pártja megegyeztek külföldi szakértők meghívásában Kijevbe. Az elnök akkor Aivaras Abromavičiust (Litvánia) kinevezte gazdasági fejlesztési és kereskedelmi miniszternek, Natalie Ann Jareskot (USA) pénzügyminisztek, és egyidejűleg több grúz hivatalnokot is beiktatott különböző minisztériumokba.

A grúziai „reformerek”-re azért eshetett rá különösen a reflektorfény, mert a poszt-forradalmi Ukrajnában nagyon aktív volt Kahi Bendukidze, a Szaakasvili kormányzat reformjainak atyja, aki Porosenko tanácsadója volt 2014 májusától novemberben bekövetkezett haláláig.

Jekatyerina Zguladze

2014 decemberében a belügyminiszter helyettesévé Jekatyerina Zguladzét nevezték ki Kijevben. 2005-2012 között ugyanezt a hivatalt foglalta el Tbilisziben, az ő feladata volt a rendőrségi reform Grúziában. Eka, ahogy emlegetik, ugyanazt a feladatot kapta Ukrajnában is. Még télen bejelentette az új járőrszolgálat megalakítását Kijevben, jelentkeztek is hirtelen 33 ezren, miközben csak 2000 hely van. A kiválasztottak képzése júliusig tart, a korábban Grúziában kidolgozott program szerint.

Vele együtt dolgozik a rendőrség átszervezésén Hatia Dekanoidze, a korábbi grúz oktatási miniszter és a rendőrakadémia rektora. Dekanoidze azt szeretné elérni, hogy hasonlóan hazájához, változtassák meg a sokéves rendőri képzés menetét, azt váltsa ki a folyamatos tanulás, tréningek és oktatások rendszeressé tétele a jogalkalmazásról, taktikáról stb. Mellékesen magániskolát is nyitott úgymond aktív polgároknak, aminek a neve Civil and Political School.

Advertisement

Ugyanakkor, múlt év decemberében miniszterré nevezték ki Alekszandr Kvitasvilit, a korábbi egészségügyi-, szociális- és munkaügyi minisztert Szaakasvili kormányából. Kijevben ugyanez a tisztsége, és az a feladata, hogy az egészségügyben kezdjen valamit a mindent átható korrupcióval. Már a 2015-ös évben át kíván térni a javarészt fizetős egészségügyre (ma elvileg ingyenes, de olyan is).

Április elején kirúgta a minisztérium összes főosztályvezetőjét, meg az osztályvezetőket is egyúttal, és bejelentette, hogy fel akarja számolni a Szanepidemszluzsbát - sacc per kábé ez a tisztiorvosi szolgálatnak megfelelő, mindenféle engedélyeket kiadó országos hatáskörű szerv. Korruptságukra hivatkozott, és arra, hogy meg kell szabadulni az ilyen, a Szovjetuniótól öröklött sóhivataloktól.

David Szakvarelidze

Februárban még egy grúz állampolgár vállat hivatalt Kijevben. Nem is akármilyet. David Szakvarelidze otthon a főváros főügyésze volt, és a legfőbb ügyész helyettese. Az ukrán legfőbb ügyész helyettesének pozícióját kapta meg.

Advertisement

Személyzeti kérdésekért felel, és az eurointegrációval kapcsolatos reformokért az ügyészségen belül. Már áprilisban érdekes dolgokat hozott nyilvánosságra, miszerint 10 millió dollárt ajánlottak neki, ha „elnézi” bizonyos üzleti sémák használatát – valószínűleg olajcsempészeti téma. A felajánló üzletember nevének nyilvánosságra hozását a nyomozás lezárulta utánra ígérte.

A korrupció elleni harcban még egy volt grúz hivatalnok érintett, Gizo Ugulave, a grúz legfőbb ügyész egy másik helyettese. Április 27-én őt a Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal igazgatójának helyettesévé nevezték ki.

Szaakasvili elnöksége idején a grúz ügyészség megdolgozott rendesen a pénzéért, a kis kaukázusi ország lakosságának 10%-a ellen emeltek vádat, és nagy többségben el is ítélték őket, javarészt korrupciós vádak, csempészet, hivatali visszaélések és hasonló vádak alapján.

Advertisement

A kijevi igazságügyminisztériumban egyből több grúziai légióst is munkára fogtak. A miniszterhelyettes Gija Gecadze lett, a Szent Ili Egyetem (Tbiliszi) jogi karának dékánja. Hatia Selija a büntetésvégrehajtás feje lett. Ő otthon is ugyanezt a munkát végezte.

Az ingatlan-nyilvántartási szolgálattal azonban nem sikerült valami. Dzsaba Ebanoidzét akarták kinevezni a szolgálat élére, aki Tbilisziben korábban az igazságügyminiszter adóreformokért felelős helyettese volt. Még 2014 májusában meghívták, hogy tanulmányozza, hogyan is működik ez a szerv Ukrajnában, majd decemberben megkapta az állampolgárságot, és az ígéretet, hogy hamarosan ő lesz az igazgató, de egyszer csak külön szervezetként megszüntették a hivatalt, és besorolták az igazságügyminisztérium egyik osztályaként. Kiderült, hogy így Ebanoidzének már nem lesz elég széles a hatásköre, hogy bármit megreformáljon, és el is utasította a felkérést.

Hasonló történet nemcsak grúz „idegenlégióssal” fordult elő. Május közepén a német állampolgárságú Szasa Borovik, Lemberg szülöttje, aki korábban az amerikai Akamai Technologies vezető jogásza volt, botrányos körülmények között távozott az Aivaras Abromavičius által vezetett gazdasági fejlesztési és kereskedelmi minisztériumból, ahol a miniszter első helyettese volt. Arra panaszkodott, hogy nem kapott lehetőséget a szükséges reformok végigviteléhez, hogy a befektetési környezeten javítson. Távozása ellenére Szaakasvili kinevezését – és a grúz „reformátorok”meghívását az ukrán kormányzatba helyesli.

Advertisement

„Az ukrán politika és üzleti elit a mexikói párbaj állapotában van – mindenkinek van valamilyen anyaga a másik ellen, és a másik csoportnak vagy pártnak is a többiek ellen, körbe-körbe. Ezzel egyidejűleg az, hogy a pártok nem valamely gazdasági-ideológiai doktrína mentén szerveződnek, hanem a vezér-elvre, megnehezíti a gazdasági reformokat. Ebben az értelemben a grúzok függetlenek, függetlenebb szereplők, mint az ukrán politikusok. Nekik nem kell magukkal cipelniük a múlt terheit, és az ukrán elitcsoportok ezért remélik, hogy így kivezető utat mutatnak a zsákutcából. Az, hogy sikerül-e a grúzoknak, attól függ, meg tudják-e őrizni függetlenségüket és az ukrán elitcsoportok megengedik-e nekik, hogy megőrizzék a jelenlegi felhatalmazásukat. Az alapján, hogy a tapasztalatuk megvan - amit korábban Grúziában szereztek – és van egy karizmatikus vezetőjük Szaakasvili személyében, nagyon jó „reformátor” csapat alakulhat ki, amilyen jelenleg Ukrajnában nincs” - mondja Borovik.

A kijevi grúz követség korábbi sajtóattaséja, Bacso Korcsilava szerint a grúz idegenlégiósok jó hatásfokkal dolgoznak. Különösen a rendvédelmi szerveknél. „Eka Zguladze effektivitását emelném ki, hisz már a következő hetekben megjelenik az általa felállított új járőrszolgálat Kijevben. Ez persze amolyan kirakatreform, de nagy a társadalmi támogatottsága. Az egészségügyben vagy az ügyészségnél ilyen látványos eredmény még nincs, de az ott dolgozó grúzok rendszerszintű kérdésekkel foglalkoznak. Olyan eszement tempójú változások, mint Grúziában voltak, Ukrajnában nem láthatóak egyelőre, és érezhető magának a rendszernek az ellenállása, amelyet meg akarnak változtatni.”

Korcsilava Szaakasvili kinevezését csak az új karrieje kezdetének látja az ukrán politikában. „Ismerve Misát, elmondhatom hogy nagyon ambíciózus ember. Megpróbál nagyon jó eredményeket elérni odesszai méretben, ott tölt egy évet, vagy többet, fejleszteni fogja a régiót. Már olyan tempót diktál, amitől az ukrán politikusok szédülnek. Korábban sokan azt kiabálták, hogy ha ha Ukrajnának lenne saját Szaakasvilije, akkor minden sikerült volna. Na, most lett, most meg megijedtek, és azt kiabálják, hogy saját tehetséges emberük is van elég, minek ide külföldi. És közben Misa kirúgta az összes járás vezetőjét a megyében, és nyílt pályázatot hirdetett ezekre a tisztségekre. Egyből látszik, hogy az elitcserére hajt. És mindenki megijedt. Szaakasvili kiválasztotta az odesszai megyét, hogy megadja a tónust és a tempót. Miniszterelnök-helyettesként jobban tudták volna gáncsolni. De ő, mint ismert személyiség a központi kormányzat vezetőivel egyenrangúként tud megjelenni, és vele mostantól számolni kell.”

AdvertisementUpdate: Zurab Adeisvilit, korábbi grúz igazságügyminisztert és volt legfőbb ügyészt kinevezték az odesszai megye ügyészévé. Alakul a csapat a “déli fővárosban”.